5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAstăzi se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale

Astăzi se celebrează Ziua Culturii Naţionale. Ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a fost declarată Ziua Culturii Naționale la inițiativa Academiei Române. Propunerea a aparținut acad. Eugen Simion, Președintele Secţiei de Filologie și Literatură și fost Președinte al Academiei Române. Anul acesta sărbătorim cea de-a opta ediție.
Născut la 15 ianuarie 1850, Mihail Eminovici – devenit mai apoi Eminescu – a influenţat în mod covârşitor cultura autohtonă. Generații după generații au crescut cu poeziile sale. Mesajul operei eminesciene, influenţată de mari filosofi, se dovedește a fi mai actual ca niciodată. Universalitatea poetului Mihai Eminescu a fost recunoscută de UNESCO, numele său fiind atribuit de astronomi unui crater de pe Marte. Poemul Luceafărul se află în Guiness Book of Records.
Publicistica eminesciană, reunind câteva mii de articole, a fost invocată sau repudiată, în funcţie de interesele vremurilor. Pe 15 iunie 1889, după doi ani de suferință, acesta s-a stins din viață, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu, la umbra unui tei. ‘Luceafărul’, ‘Floare albastră’, ‘Lacul’ sau ‘Revedere’ sunt testamentul literal al poetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS