16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRoşiile şi sănătatea

Roşiile şi sănătatea

Nu lăsaţi să treacă vara fără să preparaţi suc de roșii şi roşii în bulion! În felul acesta, veţi consuma toată iarna o variantă a salatei proaspete. Roşiile prelucrate termic conţin o cantitate mare de licopen, un antioxidant cu efect dovedit împotriva cancerului.
Aceste legume consumate atât în stare crudă, cât şi prin preparare termică pot fi de culoare roşie, galbenă sau mov, toate soiurile furnizând nutrienţi esenţiali pentru organism.
Roşiile mai sunt benefice în timpul verii, întrucât protejează pielea de agresiunile razelor ultraviolete.
O porţie de roşie coaptă şi proaspătă de aproximativ 150 de grame constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu. Aceste legume conţin în mod natural cantităţi reduse de sodiu, grăsimi săturate, colesterol sau calorii, de aceea sunt recomandate în cadrul unei diete sănătoase, dar şi în cazul regimurilor de slăbit, contribuind la reglarea greutăţii corporale şi reducerea nivelului lipidelor în sânge. Roşiile mai furnizează şi tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru, toate necesare unei stări perfecte de sănătate. Tot 150 de grame de roşii proaspete furnizează 2 grame de fibre, care reprezintă 7% din doza zilnică recomandată.

Beneficiile pentru sănătate

Roşiile ajută pielea să îşi menţină aspectul estetic. Betacarotenul din aceste legume, regăsit şi în alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, are o acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, licopenul conţinut de roşii încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat.
Vitamina K şi Calciul, doi nutrienţi furnizaţi de roşii, sunt excelenţi factori de fortificare şi regenerare a ţesutului osos. Licopenul din roşii s-a dovedit util în îmbunătăţirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.
Tot antioxidantul important din roşii, licopenul, a fost asociat în cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian şi esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal, de prostată şi ovarian. Antioxidanţii din roşii, în special vitaminele A şi C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.
Roşiile sunt o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sânge şi inhibă pofta de alimente dulci.
Vitamina A din roşii poate să îmbunătăţească acurateţea vederii şi să prevină afecţiunile văzului. Un demers ştiinţific de specialitate a demonstrat că un consum regulat de roşii reduce riscul apariţiei degenerării maculare, o afecţiune gravă şi ireversibilă a ochilor.
Întrucât furnizează cantităţi semnificative de vitamina A, roşiile sunt responsabile şi pentru menţinerea sănătăţii părului, ajutând podoaba capilară să rămână rezistentă şi strălucitoare.
Medicii au descoperit o legătură directă între consumul de roşii şi susceptibilitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi şi calculi biliari, în special dacă roşiile sunt consumate fără seminţe.
Persoanele care suferă de dureri cronice recurente produse de boli precum artrită îşi pot găsi alinarea consumând roşii în fiecare zi. Bioflavonoizii şi carotenoidele din aceste fructe sunt agenţi antiinflamatori eficienţi, acţionând ca analgezice naturale.
Întrucât conţin o cantitate mare de fibre şi apă, roşiile ajută şi la pierderea excesului ponderal, cu atât mai mult cu cât sunt sărace în grăsimi săturate şi calorii. Astfel, ele induc rapid senzaţia de saţietate şi îmbunătăţesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizează. În plus, roşiile stimulează producţia hormonului numit leptina, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului şi reducerea greutăţii corporale excedentare.

Moduri sănătoase de a consuma roşiile

Absorbţia optimă de carotenoide şi flavonoizi din roşii are loc atunci când roşiile sunt gătite, iar adăugarea de ulei de măsline în timpul preparării lor stimulează absorbţia licopenului. Câteva moduri sănătoase de a consuma roşiile sunt: adăugarea de roşii feliate în sandwich-uri şi salate; prepararea sosului de tomate în casă, prin fierbere şi consumul lui în locul altor sosuri grase cu maioneză, smântână etc; consumul regulat de suc de roşii sau sucuri de legume cu roşii; consumul de roşii proaspete cu omletă dietetică la micul dejun; înlocuirea gustărilor hipercalorice cu roşii proaspete, asociate cu brânză degresată şi biscuiţi integrali; adăugarea de roşii conservate în tocăniţe, supe sau garnituri pentru friptură. De asemenea, cartofii copţi se pot servi cu felii de roşii proaspete. O gustare delicioasă poate fi făcută din bruschete din pâine integrală cu cuburi de roşii, usturoi, ulei de măsline şi busuioc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS