10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCărţi care ne deschid mintea spre alte culturi

Cărţi care ne deschid mintea spre alte culturi

splendida-cetate-a-celor-o-mie-de-sori_1_fullsize

Khaled Hosseini – „Splendida cetate a celor o mie de sori“
Khaled a reuşit să vă cucerească cu romanul „Vânătorii de zmeie“, iar cartea de faţă nu se dezminte să ofere cititorului aceeaşi călătorie fascinantă în lumea Orientului Mijlociu. O iubire parcă ruptă din anticele poeme persane. În jurul poveştii de dragoste, acţiunea este tragică şi dezvăluie pe îndelete tragica istorie din ultimii 30 de ani ai Afganistanului. Cartea a fost tradusă în peste 35 de limbi, fiind un best-seller în prestigiosul top al ziarului The New York Times.

Arthur Golden – „Memoriile unei Gheişe“

Din Orientul Mijlociu ne mutăm în Ţara Soarelui Răsare, o carte despre care v-am mai povestit cum autorul a stat timp de şapte ani doar ca să se documenteze. Chiar dacă o să ai impresia că ai citit o poveste reală, vei avea un mic sentiment supărător că în final este doar o ficţiune.
Cultura japoneză şi-a făcut loc în spaţiul european prin toate formele sale de artă. Gheişele există chiar şi în ziua de astăzi, deşi mai mult simbolic, în semn de respect pentru tradiţie. Este un roman perfect care te va familiariza cu stilul de viaţă japonez.

Marjane Satrapi – „Persepolis“

Putem afirma fără greşeală că este unul dintre cele mai creative romane autobiografice. Marjane Satrapi a reuşit prin impresionanta sa poveste ilustrată în alb şi negru să demonstreze tuturor calităţile sale de artistă, dar mai ales a reuşit să pună o cărămidă importantă în lupta antifundamentalistă.
Cartea urmăreşte la persoana întâi copilăria autoarei petrecută la Teheran. Familia sa a avut rădăcini puternice în politica de stânga cu mult înaintea Revoluţiei Iraniene. Apoi, pe parcursul lecturii, Marjane povesteşte prin propria experienţă conflictul dintre Irak şi Iran, fiind nevoită apoi să se acomodeze cu o nouă cultură, urmând studiile liceale în Viena. Ajungând în final să se mute definitiv în Franţa. Dar, cel mai important aspect, este realismul năucitor cu care este scris şi ilustrat romanul.

James Clavell – „Shogun“
Ce carte mai fascinantă şi plină de pasaje istorice din cultura japoneză să recomanzi, dacă nu „Shogunul“? Autorul ne oferă o lume fascinantă condusă după codul de onoare al samurailor, descoperim Japonia şi modul lor de a face politică, ţara marilor strategii militare.
S-a discutat intens pe subiectul cărţii, dar nu ai cum să nu rămâi uimit de obiceiurile şi tradiţiile japoneze. O carte unde toate culturile au fost adunate, o sinergie a religiilor şi a destinelor personajelor. Cele 1.500 de pagini vor deschide ochii cititorului spre o cultură pe care o cunoaşte mai mult din filme şi cărţi.

Chimamanda Ngozi Adichie – „Jumătate de soare galben“
Am străbătut puţin Orientul şi, în final de articol, dăm o fugă în Africa, mai exact, ne oprim fix în Nigeria anilor ’60. Din păcate, altă carte ce efectiv îl dă pe cititor peste cap cu realitatea dură pe care o înfruntă alte popoare. Acţiunea se petrece în perioada nefastului război civil dintre Nigeria şi Biafra, conflict din care au avut de suferit peste un milion de suflete.
Un roman ce dezvăluie Africa în splendoarea sa, un loc unde o cultură unică se pierde în ghearele războaielor, o carte despre clase şi rase, apartenenţa etnică. Odată ajunşi la finalul cărţii, veţi ofta uşuraţi că totul s-a petrecut doar în mintea voastră, o să trageţi aer în piept şi poate o să vă doriţi să deveniţi mai responsabili moral.
Cartea de la ora 5

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS