9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAnimaţia „Cars“ a fost plagiată în China

Animaţia „Cars“ a fost plagiată în China

 

Disney a câştigat, la sfârșitul anului 2016, procesul împotriva unui lung metraj chinez care a plagiat filmul său de animație „Cars/Maşini“, relatează AFP, potrivit port.ro.
Înalta Curte din Shanghai a dispus plata sumei de 1,35 milioane de yuani (186.000 de euro) ca daune către Disney și cheltuieli de judecată. Blue Mtv, studioul chinez care a produs filmul „Autobots“, precum și societatea care îl difuzează, sunt somate de justiție „să înceteze orice infracțiune la drepturile“ deținute de Disney.
Tribunalul din Shanghai a recunoscut că „Autobots“, lansat anul trecut în China, prezintă asemănări izbitoare cu filmul de animaţie american, în producția chineză apărând personaje aproape identice din lungmetrajul american. Printre acestea se numără mașina roșie de curse Flash McQueen sau bolidul italian de formula 1 Francesco Bernoulli.
De asemenea, afișele celor două filmele seamănă extrem de bine. Numele „Autobots“ în chineză sună ca traducerea în mandarină a titlului „Cars“, detaliu care constituie „concurență ilegală“, după cum se menționează în verdictul curții.
Victoria Studiourilor Disney vine în urma unei decizii rare, în China contrafacerile fiind o practică curentă. Nu e de mirare că partenerii comerciali ai Beijingului acuză adesea lipsa de strictețe a justiției chineze în conflictele legate de proprietatea intelectuală. Un pas înainte în sensul unei justiţii mai aspre a fost făcut recent, odată cu înfiinţarea tribunalelor specializate.
Protagonistul din „Cars“ (2006) este Lightning McQueen (Owen Wilson), o maşinuţă care visează să participe la curse. El ajunge din greşeală în orăşelul Radiator Springs. Acolo are un accident şi ajunge să distrugă mai multe bunuri de-ale localnicilor. Lightning este pedepsit să facă muncă în folosul comunităţii. „Cars“ a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun film de animație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS