23.8 C
Craiova
duminică, 22 septembrie, 2019
Acasă Magazin Picătura de cunoaştere: Pământul se încălzeşte într-un ritm fără precedent în ultimul...

Picătura de cunoaştere: Pământul se încălzeşte într-un ritm fără precedent în ultimul mileniu

-

(Foto:  independent.md)
(Foto: independent.md)

În ultimele decenii, încălzirea s-a accelerat într-un ritm nemaivăzut de 1.000 de ani. Dovadă stau înregistrările temperaturilor de la anul 1800 încoace.
„Este foarte greu de crezut că vom reuşi să menţinem încălzirea globală în limita agreată de naţiuni anul trecut“, afirmă Gavin Schmidt, un om de ştiinţă din cadrul NASA, conform Descoperă.
Deja, anul acesta, temperatura medie globală a crescut cu 1,38 grade Celsius faţă de cea din secolul XIX, apropiindu-se periculos de mult de limita maximă stabilită, de 1,5 grade Celsius, agreată printr-un acord semnat anul trecut la Paris.
Iulie a fost cea mai fierbinte lună de când se măsoară temperaturile. De altfel, fiecare lună, începând cu octombrie 2015, a venit cu un nou record. Chiar dacă măsurătorile nu se fac de foarte multă vreme, mostrele de gheaţă analizate şi sedimentele arată că Pământul nu a mai trecut printr-un proces de încălzire atât de accentuată în ultimul mileniu.
„Ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani este fără precedent în 1.000 de ani. Nu există nici o perioadă care să fi trecut prin acest trend (…)“, explică Gavin Schmidt, director al Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale, în cadrul NASA.
Pentru a menţine încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius, trebuie ca emisiile de dioxid de carbon să fie urgent şi semnificativ micşorate. „Ceea ce este foarte puţin probabil să se întâmple“, explică Gavin Schmidt. Potrivit acestuia, până acum nu s-au luat măsuri nici pentru ca emisiile să ducă la o încălzire de cel mult 2 grade Celsius. Prin urmare, viitorul e sumbru.
Cercetătorul american este de părere că există riscul de 99% ca 2016 să fie cel mai fierbinte an din istorie. În acest moment, recordul este deţinut de 2015, care l-a „preluat“ de la 2014. Avem de-a face, prin urmare, cu situaţia în care fiecare an vine cu un nou record de temperatură.
„Trendul pe termen lung este cel care ar trebui să ne îngrijoreze şi nu există dovezi că acesta va trece. Dimpotrivă, există destule care să ne facă să credem că se va menţine“, mai spune omul de ştiinţă.
„Nu există pauză în această încălzire a temperaturilor. Cei care cred că procesul încălzirii se va opri văd lumea în roz. E o problemă cronică a societăţii pentru următorii 100 de ani“, mai afirmă Schmidt. Cei care ar putea pune la îndoială afirmaţiile reputatului om de ştiinţă trebuie să ştie că un studiu recent a arătat că mai e nevoie de numai cinci ani în care nivelul emisiilor de dioxid de carbon să se păstreze la acelaşi nivel pentru a pierde şansa de a menţine încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius.
Dacă în următorii cinci ani nu facem nimic, intrăm pe un drum fără întoarcere. Dacă lucrurile vor sta ca şi până acum, atunci clima se va încălzi într-un ritm de cel puţin 20 de ori mai rapid decât media din ultima sută de ani, arată NASA.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.