6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Parcul Monştrilor“, o grădină bizară cu sculpturi înfricoşătoare

„Parcul Monştrilor“, o grădină bizară cu sculpturi înfricoşătoare

Parcul Monştrilor, intitulat şi Garden Of Bomarzo, este un complex monumental situat în localitatea Bomarzo din provincia italiană Viterbo, la circa 100 km de Roma. E un complex artistic şi cultural unic în lume. Se mai numeşte și Il Bosco Sacro (Pădurea Sacră) şi a luat naştere în anul 1552, cu numele Villa delle Meraviglie (Vila Minunilor). A fost dorința prințului Pier Francesco Orsini, numit şi Vicino Orsini, care a fost ajutat de arhitectul Pirro Ligorio şi de sculptorul Simone Moschino, care a sculptat figurinele în rocă vulcanică. E un loc cu aspect înfricoşător, care ascunde extraordinare şi monstruoase sculpturi. Acestea sunt inspirate din mitologie și înfățișează diferite animale, monştri, o casă strâmbă, totul ascuns într-o pădure răcoroasă, ceea ce îl face un loc ideal de vizitat vara.
În timpul secolului al XIX-lea, grădina a fost neglijată, dar în anii 1970, un program de restaurare a fost implementat de familia Bettini, iar astăzi grădina, care a rămas proprietate privată, este un punct turistic important. Motivele realizării ei nu sunt certe, dar se consideră că a fost construită în onoarea soției lui moarte prematur, fiind un mod de a-şi arăta tristețea. Anumite inscripții dovedesc că nu ar fi doar acesta motivul. «Voi che pel mondo gite errando vaghi di veder meraviglie alte et stupende venite qua, dove son facce horrende, elefanti, leoni, orchi et draghi» (Voi ce hoinăriți prin lume să vedeți superbe şi mari minuni veniți aici unde sunt fețe oribile, elefanți, lei, căpcăuni şi dragoni) sau «Tu ch’entri qua pon mente parte a parte et dimmi poi se tante maraviglie sien fatte per inganno o pur per arte» (Tu care intri aici spune-mi dacă multe minuni sunt făcute pentru a duce în eroare sau pentru artă).
În parc se găseşte şi un mic templu, în care este îngropat cuplul care a restaurat parcul ce a fost abandonat după moartea ultimului Orsini, Giancarlo şi Tina Severi Bettini. Construcția a fost ridicată cu 20 de ani mai târziu decât celelalte sculpturi şi a fost dedicat celei de a doua soții a lui Orsini.
Istoricii şi filologii au încercat să explice labirintul de simboluri. Au găsit teme antice şi motive din literatura renascentistă, dar au rămas încă multe mistere a căror explicație nu va fi găsită vreodată. Căpcăunul este cea mai înteresantă sculptură din parc. Această figură umană cu privire îngrozitoare şi gură larg deschisă este punctul culminant al vizitei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS