S-a constatat că felinele folosesc legile fizicii pentru a detecta prada

Autori


picmare

Omul nu este singura creatură capabilă să utilizeze ştiinţa pentru a o aplica în viaţa reală. Și felinele pot, de asemenea, înţelege elementele de bază ale fizicii, informează Descopera.ro.

Un nou studiu aduce dovezi că pisicile au un concept rudimentar despre legile fizicii şi principiul cauză-efect. Simţul auditiv acut al animalului, împreună cu aplicarea acestor concepte, îi permit să vâneze mai uşor.

Cercetătorii din Japonia au încercat să afle dacă pisicile pot anticipa prezenţa unui obiect invizibil într-o cutie, ghidându-se numai după sunetul produs de recipient când este scuturat. Oamenii de ştiinţă au vrut să ştie dacă pisicile se aşteaptă ca un obiect să cadă din cutie, atunci când aceasta este întoarsă. Pentru experiment, cercetătorii au recrutat 30 de pisici domestice.


Cercetătorul Saho Takagi, de la Universitatea Kyoto, din Japonia, şi colegii lui, au scuturat mai multe cutii în faţa pisicilor, uneori fără ca măcar un sunet să fie emis. De asemenea, au răsturnat cutii, din unele dintre ele căzând obiecte.

Takagi şi colegii săi au observat că pisicile priveau mai mult la cutiile care zăngăneau în timpul experimentului, ceea ce sugerează că au anticipat corect prezenţa în interiorul containerului a unui obiect ce poate emite sunete. Felinele, de asemenea, s-au uitat mai mult când o cutie întoarsă a generat rezultate neaşteptate care sfidau legile fizicii, spre exemplu o cutie care emitea sunete, dar din care, odată întoarsă, nu a căzut nimic. Takagi a explicat că aceste animale folosesc o înţelegere cauzală-logică a zgomotului sau a sunetelor atunci când prezic prezenţa obiectelor invizibile.

„Rezultatele sugerează că pisicile folosesc o înţelegere de cauzalitate logică a stimulilor auditivi, pentru a prezice apariţia obiectelor invizibile“, au notat cercetătorii în studiul lor, care a fost publicat în revista Animal Cognition. Cercetătorii consideră că mediul specific speciei afectează capacitatea lor de a acumula informaţii despre sunetul pe care-l aud. Acest lucru înseamnă că stilul natural de vânătoare al animalului poate favoriza o capacitate de deducţie bazată pe sunete. Pisicile, de multe ori, vânează pe timp de noapte, ceea ce face ca vederea să le fie limitată, iar acest lucru le creează nevoia de a localiza prada după sunete.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 2 iulie 2016

Actualitate

» Atac armat soldat cu 5 morti si 20 de raniti intr-o cafenea din Serbia
» Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit in judetul Brasov: un mort si un ranit grav
» Hans Klemm: Legiuitorii romani sa consolideze si mai mult legislatia anticoruptie, in loc sa o submineze pe cea existenta / E in interesul parteneriatului strategic sa fac public anumite observatii
» Rezultate Evaluarea Nationala 2016: 75% dintre elevi au luat medii de trecere. 241 de medii de 10
» Un medic din Galati a sunat la 112 si a reclamat ca o pacienta i-a oferit mita 50 de lei
» Guvernul ceh respinge apelul presedintelui Zeman privind organizarea unui referendum pe tema apartenentei la UE
» „Fluturi“ – de Irina Binder, volumul III Editura For You

Dolj

» Doar patru medii de 10 la evaluarea națională din Dolj
» Bătrânii nimănui – Maria Oproaica, femeia care are nevoie de ajutor
» Întreruperi energie electrică de luni
» Inginer de la Compania de Apă, condamnat cu suspendare
» Cătuneanu-Sturdza, un duel al onoarei

Gorj

» Consilier din Senat, trimis în judecată pentru trafic de influenţă
» Suspiciune de mită pentru desemnarea viceprimarului din Văgiuleşti

Sport

» Fotbal / Amicalul CS Universitatea Craiova – MSK Zilina a fost anulat
» Petre Grigoraș le cere răbdare suporterilor
» Nuno Rocha a comis-o din nou!
» Gigi Mulțescu: Ne-am forțat limitele!

Sanatate

» Criză de anesteziști în spitalele din Oltenia

Magazin

» S-a constatat că felinele folosesc legile fizicii pentru a detecta prada
» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Mereu în ofsaid

Top