10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Câini”, de Bogdan Mirică,a primit premiul criticii internaționale la Cannes

„Câini”, de Bogdan Mirică,a primit premiul criticii internaționale la Cannes

Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) a premiat „Câini”, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.

Premiile secțiunii Un certain regard, rezervată filmelor experimentale și de avangardă, se anunță în această seară.

Din competiția oficială, criticii internaționali au optat pentru Toni Erdmann, de Maren Ade, o coproducție minoritar românească.

Bogdan Mirică a ținut să le mulțumească oamenilor fără de care nu ar fi putut realiza acest lungmetraj.

Printre ei se numără producătoarea Marcela Ursu și Corneliu Porumboiu, pe care tînărul regizor l-a numit mentorul său. Bogdan Mirică a fost lăudat de revista americană Variety, potrivit căreia Cîini ar fi un fel de No country for old men reimaginat de Noul Val din România sau o combinație între filmele fraților Coen și cele ale turcului Nuri Bilge Ceylan.

Variety scrie că filmul lui Bogdan Mirică reprezintă o viziune sumbră asupra răului care se ascunde în România profundă.

“Auster, dar desăvîrșit tehnic”, sunt cuvintele cronicarului revistei americane.

Acesta continuă prin a afirma că primele secvențe din Cîini îi aduc aminte de începutul unui film celebru, Blue Velvet (de David Lynch).

Intens lăudați sunt și actorii Dragoș Bucur și Vlad Ivanov, acesta din urmă prezent în 2016 în alte două filme din selecția oficială de la Cannes: Toni Erdmann, de Maren Ade, și Bacalaureatul lui Cristian Mungiu.

Hollywood Reporter notează, la rîndul său, că lungmetrajul Cîini este mai mult un film de atmosferă decît unul cu o naraţiune complet coerentă și laudă travaliul directorului de imagine, Andrei Butică. 

Premieră românească la TIFF

Thriller-ul românesc va avea premiera naţională la Cluj, în prezenţa echipei, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde este inclus în competiție.

Din distribuţie fac parte Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu, Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval şi Constantin Cojocaru.

Câini va ajunge în cinematografele din România în luna septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Acţiunea filmului este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina.

Roman (Dragoş Bucur), un tînăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gînd să vîndă pământul moştenit de la bunicul său.

În timp ce face demersurile pentru vînzarea proprietăților, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS