15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPovestea unui loc superb din Europa

Povestea unui loc superb din Europa

isola_di_tavolara

Situată aproape de coasta de nord-est a Sardiniei, în Marea Mediterană, Insula Tavolara este atât de mică încât nu are nici drumuri și nici hoteluri, iar singura zonă locuită este o fâșie de nisip care se desprinde de la baza stâncilor înalte de 565 de metri. Deși nu are decât 11 locuitori și 100 de capre de munte, mica insulă are un rege: Antonio Bertoleoni. Cunoscut și ca Tonino, bărbatul în vârstă de 83 de ani este proprietarul singurului restaurant din Tavolara și totodată conducătorul celui mai mic regat locuit din lume, informează greatnews.ro.
„Probabil că sunt regele care trăiește în cel mai obișnuit mod din lume. Singurul privilegiu de care mă bucur sunt mesele gratuite“, a povestit Tonino. Regatul Tavolara a împlinit recent 180 de ani și este mai vechi decât statul italian cu 25 de ani.
Când nu pescuiește și nici nu se ocupă de grădina din fața bungaloului său, regele din Tavolara are grijă de restaurantul său alături de nepoți sau aduce turiști din portul San Paolo cu un mic feribot.
Povestea regatului a început în anul 1807, când stră-stră-străbunicul lui Tonino, pe nume Giuseppe Bertoleoni, a devenit primul om care s-a stabilit pe această insulă. De origine genovez, Giuseppe se căsătorise recent cu două femei care erau surori și încerca să scape de acuzația de bigamie care i se adusese și să găsească totodată un loc unde să poată să trăiască liniștit. Acesta a descoperit că pe insulă trăia o specie bizară de capre sălbatice, ai căror dinți erau galben-aurii din cauza algelor și a lichenilor pe care îi mâncau.
Poveștile despre caprele cu dinți aurii s-au răspândit din om în om și au ajuns până la urechile regelui din Sardinia, Carlo Alberto, care, curios să vadă și să vâneze animalele, a călătorit până în Tavolara în anul 1836.
„Când a ajuns pe insulă, Carlo Alberto s-a prezentat spunând «Sunt Carlo, regele Sardiniei», iar stră-străbunicul meu a răspuns: «Iar eu sunt Paolo, regele din Tavolara»“, a povestit Tonino.
După ce au vânat câteva capre și au chefuit timp de trei zile acasă la Paolo, Carlo Alberto a fost atât de încântat de cum a fost primit încât i-a spus tânărului: „Paolo, tu chiar ești regele insulei Tavolara!“. După ce s-a întors în Sardinia, Carlo Alberto i-a trimis lui Paolo un document parafat din partea Casei de Savoia (familia regală din care Carlo făcea parte) prin care recunoștea oficial statutul monarhiei din Tavolara. De asemenea, regele Carlo a confirmat că mica insulă nu făcuse niciodată parte din regatul Sardiniei.
În 1962, odată cu instalarea unei baze NATO, independența micului regat s-a încheiat, iar locuitorii săi nu mai au acces la aproximativ un sfert din insulă. Totuși, Tavolara nu a fost niciodată oficial anexată de statul italian, ceea ce face din Tonino cel de-al cincilea rege al unui regat pe care nu-l mai recunoaște nimeni.
Datorită creșterii numărului de turiști care vin pe insulă ca să facă scufundări, să înoate cu țestoasele și să mănânce bunătățile locale, produsul intern brut al regatului a crescut în ultimii ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS