14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAstăzi este Duminica Floriilor Catolice

Astăzi este Duminica Floriilor Catolice

Credincioșii catolici și cei reformați din lumea întreagă celebrează astăzi Duminica Floriilor, care deschide ciclul sărbătorilor pascale. Pentru biserica Romano Catolică, Duminica Floriilor coincide, în fiecare an, cu Ziua Tineretului.

Floriile evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi cu flori și ovații. În această zi, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor în amintirea ramurilor de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus.

De Florii, credincioşii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie, măslin şi palmier pe care le pun la geamuri, uşi şi porţi, pentru a fi protejaţi de rele. Tot în Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserică și curăță mormintele strămoșilor, agățând de cruci rămurele de salcie.

În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului

Cu prilejul sărbătoririi Floriilor Catolice, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a aprobat un plan de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, în baza căruia peste 11.000 de polițiști, jandarmi și pompieri vor acționa duminică, 20 martie a.c., în locurile de pelerinaj şi în alte zone cu aflux mare de persoane.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine la peste 1.000 de lăcașuri de cult și la toate manifestările ocazionate de această sărbătoare.

Pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, în Duminica Floriilor Catolice, polițiștii și jandarmii bucureșteni vor fi prezenți în stradă pe timpul desfășurării procesiunii religioase organizate de Arhiepiscopia Romano-Catolică la care sunt așteptați peste 5.000 de credincioși.

La nivel național, polițiștii vor acționa pe principalele artere rutiere și drumuri care converg către obiective turistice sau lăcașuri de cult pentru fluidizarea circulației în punctele cu risc ridicat de accidente și pentru prevenirea blocajelor și a evenimentelor rutiere grave.

Angajații Inspectoratelor pentru Situații de Urgență vor lua măsuri pentru prevenirea incendiilor și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul producerii unor situații de risc care ar putea pune în pericol viața oamenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS