11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere - Moartea este un proces reversibil?

Picătura de cunoaştere – Moartea este un proces reversibil?

(Foto: westernblacktown.files.wordpress.com)
(Foto: westernblacktown.files.wordpress.com)

Ar putea fi moartea un proces reversibil? Un reputat specialist american susţine că da. Acesta este de părere că am putea transpune procesul de regenerare a creierului unor animale pe subiecţi umani, potrivit descoperă.ro.
Din punct de vedere ştiinţific, moartea este definită ca fiind momentul în care toate funcţiile biologice ale unui organism încetează să mai funcţioneze. Pe de altă parte, în cele mai multe ţări din lume, moartea cerebrală (caracterizată prin întreruperea completă şi ireversibilă a activităţii creierului) este văzută ca fiind, de fapt, momentul în care o persoană poate fi declarată decedată.
Specialistul american în domeniul farmaceutic Ira S. Pastor susţine că, atât prin intermediul instituţiilor medicale, cât şi al mass-media, oamenilor le-a fost inoculată ideea conform căreia moartea cerebrală este ireversibilă şi, prin urmare, ea trebuie să fie considerată ca fiind punctul final al vieţii noastre. El este, însă, de părere că acest proces ar putea fi, totuşi, inversat.
Pastor se întreabă dacă omenirea a ajuns la acel nivel tehnologic, care i-ar permite să împingă graniţele morţii măcar cu câţiva ani. În acest sens, el dă ca exemplu capacitatea unor animale, precum amfibienii sau peştii, de a-şi regenera şi remodela anumite porţiuni ale creierului, deşi acestea ar putea fi foarte grav afectate. Specialistul susţine că acest proces ar putea fi transpus în cazul unor persoane aflate în moarte cerebrală.
Abilităţile acestor vieţuitoare au fost intens studiate de oamenii de ştiinţă pe parcursul ultimelor decenii. În tot acest timp, au fost realizate transplanturi de creier pe animale cum sunt, de exemplu, salamandrele, pentru a afla cum evoluează capacitatea lor de memorare, după ce au suferit traume cerebrale severe. Rezultatele studiilor au fost cât se poate de evidente: amfibienii îşi recuperaseră aproape complet abilitatea de a procesa informaţiile receptate din mediul exterior.
Ira S. Pastor susţine că, de-a lungul timpului, au fost obţinute rezultate pozitive în cazul reversibilităţii morţii cerebrale a unor pacienţi. Specialistul nu oferă exemple concrete, însă susţine că posibilitatea ca acest proces să fie realizat este foarte mare, deoarece, la ora actuală, omenirea dispune de tehnologia necesară pentru a face măcar primii paşi în acest demers.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS