21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO companie deține două mostre de vaccin pentru virusul Zika

O companie deține două mostre de vaccin pentru virusul Zika

zika

O companie indiană de biotehnologie a anunţat că are două potenţiale vaccinuri împotriva virusului Zika care, în săptămânile următoare, vor intra în studiile preclinice pe animale. Aceste mostre nu garantează că vor avea efect împotriva virusului Zika, dar sunt primele două potenţiale vaccinuri, citează descoperă.ro.
Firma indiană Bharat Biotech lucrează în direcţia inventării unui potenţial vaccin Zika. În ultimele 18 luni, această companie a completat cercetarea pentru elaborarea vaccinurilor pentru boala Chikungunya şi febra Dengue, alte două boli care sunt răspândite de ţânţarul Aedes aegypti.
„Nu ne-am aşteptat niciodată ca acest virus să devină o problemă serioasă“, a declarat Krishna Ella, CEO-ul companiei Bharat Biotech.
După ce au analizat asemănările dintre etapele timpurii ale Zika, Dengue şi Chikungunya, compania a depus anul trecut un brevet pentru două potenţiale vaccinuri.
„Ne-am gândit că ar fi minunat să avem combinaţii ale medicamentelor pentru encefalită japoneză, Chikengunya şi Zika. Acesta ar putea fi un vaccin combinat“, a declarat Krishna Ella.
De la începutul anului, a sporit presiunea şi Bharat Biotech este acum gata să înceapă experimentele pe animale ale posibilelor vaccinuri. Scopul oricărui vaccin este de a stimula sistemul imunitar al pacienţilor cu o versiune slabă a unei boli, astfel încât organismul să fie gata să elimine orice infecţie viitoare.
Primul vaccin candidat al Bharat Biotech, ce va fi experimentat, este cunoscut ca un vaccin recombinant, ceea ce înseamnă că are ADN-ul Zika, dar nu virusul în sine.
Cel de-al doilea vaccin potenţial este „inactivat“ şi conţine particule întregi de virus Zika, care au fost optimizate, astfel încât acestea nu se mai pot reproduce sau provoca infecţii, dar pot declanşa încă un răspuns imun.
Krishna Ella consideră că va dura ani înainte ca un vaccin să poată ajunge pe piaţă: „Putem produce doar un vaccin, agenţia internaţională de reglementare trebuie să decidă cât de repede vrea să se mişte lucrurile“.
Motivul pentru care cercetătorii sunt atât de departe de un vaccin Zika este că, până de curând, boala nu a fost considerată a fi prea gravă. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele durează doar circa o săptămână şi implică febră, erupţii cutanate şi mâncărimi în zona ochilor.
Atunci când boala a început să se răspândească rapid în întreaga Americă şi în Brazilia, a fost observată o legătură puternică între virusul Zika şi o creştere dramatică a afecţiunii numite microcefalie, care face ca bebelușii să se nască având cranii anormal de mici şi cu potenţiale leziuni cerebrale severe. Presiunea a fost intensificată pentru un vaccin care ar putea fi folosit cu scopul de a proteja femeile însărcinate.
O echipă de cercetători din Marea Britanie a dezvoltat o tulpină modificată genetic de ţânţari de sex masculin, care se pot împerechea cu femelele, producând, însă, urmaşi care mor în scurt timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS