14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Oraşe de poveste

Shirakawa-Go, Japonia
Shirakawa-Go, Japonia

În timp ce cele mai mari metropole ale lumii cheltuie sume colosale pentru a concura la cele mai înalte turnuri şi grandioase inovaţii, orăşelele minunate prezentate mai jos şi-au păstrat casele lor deosebite, cu design şi modele curioase.

Mittenwald, Germania
Cu frontoane sculptate, faţade ale caselor cu culori îndrăzneţe şi picturi murale splendide, Mittenwald a fost numit „cel mai frumos oraş din Alpii bavarezi“. Oraşul care oferă poteci pentru plimbare, pârtii de schi şi o arhitectură medievală fascinantă l-a făcut pe poetul german Johann Wolfgang von Göethe, la sfârşitul secolului XVIII, să-l declare „o carte ilustrată care a prins viaţă“.

Corinaldo, Italia
Corinaldo abundă în clădiri neoclasice în stil renascentist, cu fortificaţii ce datează din secolul al XIV-lea, cu metereze, turnuri şi alei ce parcă sunt extrase dintr-un episod medieval. O potecă pitorească, numită Piaggia duce turiştii pe o stradă cu 109 scări, ce trece printre clădiri vechi. E o locaţie perfectă pentru reflecţie, pentru fotografii sau pentru meditaţii. O dată pe an, această minunată locaţie este inundată cu vizitatori îmbăcaţi în costume medievale, jongleri şi acrobaţi plini de viaţă, toate acestea menite să reînvie sărbătoarea Contesa del Pozzo della Polenta, care are la bază povestea unui ţăran care a scăpat un sac de făină de porumb în fântână, a intrat în puţ după el şi nu s-a mai întors. Potrivit legendei, ţăranul a făcut un ospăţ cu mămăliga făcută din mălaiul pe care îl scăpase în fântână.

Gruyeres, Elveţia
Acest sat plin de iubitori de brânză de la poalele Alpilor datează încă din Evul Mediu. Cu munţi magnifici drept fundal, străzi pietruite şi o colecţie de clădiri fermecătoare, de modă veche, Gruyeres este un loc minunat. Există în Gruyeres şi un castel, care întâmpină în prezent vizitatorii cu un muzeu, dar există și o mulţime de atracţii pentru cei care apreciază brânza şi ciocolata.

Essaouira, Maroc
Acest oraş-port datează din secolul XVIII şi este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru zidurile sale roşii fortificate, alei înguste şi uşi vopsite în albastrul tradiţional. Zona, de-a lungul anilor, a fost cunoscută sub mai multe denumiri, inclusiv Mogador, „cetate mică“, portul de Timbuktu şi Wind City of Africa, acest nume i-a fost atribuit pentru vânturile sale neprietenoase.

Cesky Krumlov, Cehia
Această perlă a Patrimoniului Mondial UNESCO poate fi identificată chiar şi de la distanţă datorită acoperişurilor sale roşii şi castelelor colorate diferit. De fapt, Castelul de Stat este al doilea ca mărime din Republica Cehă după Castelul Praga. Vechile pasaje pietruite sunt idilice pentru o plimbare liniştită.

Bruges, Belgia
Datorită frumuseții pitoreşti oferită la fiecare pas, acest oraș medieval este adesea plin de turişti. Străzile pietruite, canalele cu ambarcaţiuni, bisericile falnice, pub-urile vechi de secole, o piaţă istorică şi o piaţă plină de narcise în fiecare primăvară îi atrag pe vizitatori.

Shirakawa-Go, Japonia
Shirakawa-Go, sat de munte intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, datorită colecţiei sale de 114 ferme – Gassho zukuri, se distinge prin arhitectura care se aseamănă cu „palmele puse împreună și degetele orientate în sus în rugăciune“. Unele dintre aceste structuri sunt în picioare de mai bine de 250 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS