14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBecurile inteligente care te feresc de hoţi

Becurile inteligente care te feresc de hoţi

bec

După ce becul cu incandescenţă al lui Edison a fost un mare pas înainte faţă de vechea lampă cu petrol, iar becul economic, zis şi „rece“, a făcut un nou pas care ne-a scutit de o parte din cheltuieli, se părea că n-a mai rămas nimic de perfecţionat în domeniul iluminatului. Ştiinţa a evoluat, iar asta s-a demonstrat de mai multe ori. Anul trecut, potrivit La Tribune, inginerii Neil Joseph şi Jovi Gacusan de la NASA au găsit însă procedee moderne ca să perfecţionze şi becul economic.
Noul bec al celor doi ingineri este comandat de senzori care stabilesc necesarul de iluminat artificial al unui spaţiu, în funcţie de lumina deja existentă (de exemplu amurg) sau de prezenţa unor persoane în acel spaţiu.
Concret, nu trebuie să apeşi întrerupătorul, care de fapt nu există. Simplul fapt că ai intrat în încăpere va face să se „aprindă“ becul şi să lumineze exact în limita necesarului, adaptându-se şi la ritmul zilei: dimineaţa va oferi o lumină mai rece, seara una mai caldă, iar în cursul zilei va fi stins. Sunt nuanţele de care avem nevoie ca să ne simţim confortabil.
S-ar putea că la o primă utilizare, becul să necesite o reglare, în funcţie şi de opţiunea noastră. S-ar putea, de asemenea, să preferăm o anumită lumină în domitor, alta în living, unde privim la televizor şi altă lumină în birou. Dar odată setat, becul are suficientă memorie că să ne ofere de fiecare dată aceeaşi lumină pentru care au fost reglaţi senzorii.
Inginerii Neil Joseph şi Jovi Gacusan au calculat că becul inteligent inventat de ei consumă cu cel puţin 60% mai puţină energie decât actualele becuri LED, omologate pentru toate ţările din UE, care, la rândul lor, consumă mai puţin de un sfert din energia becurilor cu filament. Noile becuri se vor numi Alba, cuvânt preluat din limba italiană, unde are semnificaţia de „răsăritul soarelui“ şi costă destul de mult: 60 de dolari bucata, respectiv 47 de euro în Europa. Adică vreo două sute de lei.

BeON smart bulb

Pleci în vacanţă, dar te temi că ai putea fi vizitat de hoţi, aşa că laşi televizorul pornit şi un bec aprins pentru a da impresia că încă e cineva acasă. Soluţia nu este tocmai ideală, un hoţ experimentat putând sesiza cu destulă uşurinţă că lumina aprinsă permanent a fost lăsată „la derută“. Dar cum ar fi dacă luminile se sting şi se aprind în casă după un tipar bine stabilit, care reflectă întocmai obiceiurile locatarilor atunci când sunt acasă.
BeON smart bulb este un bec proiectat special pentru acest scop, capabil să-ţi urmărească activităţile de zi cu zi, aprinzând şi stingând lumina chiar şi atunci când nu eşti acasă. Mai mult decât un bec cu temporizator încorporat, acesta poate înregistra programul de activitate la nivelul întregii săptămâni, simulând trezirile de dimineaţă şi serile de sâmbătă întinse până târziu în noapte.
Poţi activa funcţia antihoţi cu ajutorul unei aplicaţii pentru smartphone. Dacă ai instalat mai multe exemplare BeON, acestea se vor sincroniza prin conexiune bluetooth, aprinzându-se în ordine pentru a simula deplasările dintr-o cameră într-alta, păcălind până şi cei mai atenţi spărgători de locuinţe care obişnuiesc să-şi urmărească victimele înainte de a da lovitura. Pentru şi mai multă siguranţă, fiecare bec LED cu putere de 800 Lumeni (cât un bec de 60 W cu incandescenţă) este prevăzut cu acumulator propriu, continuând să lumineze conform tiparului stabilit chiar şi în eventualitatea unei pene de curent.
Din păcate, toate aceste facilităţi vin cu un preţ pe măsură, pachetul starter cu trei becuri BeON inteligente costând 200 de dolari, la care se adaugă câte 75 de dolari pentru fiecare bec suplimentar comandat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS