20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFenomen astronomic foarte rar pe 28 septembrie

Fenomen astronomic foarte rar pe 28 septembrie

Un fenomen astronomic foarte rar, va avea loc în noaptea de 27 spre 28 septembrie, când vom vedea pe cer o Super Lună şi o eclipsă de Lună.
În noaptea de 27 spre 28 septembrie se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parţial din toată ţara. „Vizibilă parţial” înseamnă că nu toată eclipsa se va putea vedea de la noi, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la ora 3:11 (28 septembrie), are maximul la ora 5:47 şi se termină pentru noi în jurul orei de 7:16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului şi până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 4:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.

Luna va sta complet în umbra Pământului între 5:10 şi 6:23, momentul de maxim find ora 5:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Pentru a observa aceasta eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nefiind necesara, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber. În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară.

Super Luna este fenomenul în care Luna plină se află în cel mai apropiat de Pământ punct din orbita sa eliptică, iar diametrul pare cu până la 14% mai mare decât de obicei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS