16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAniversare 88 de ani George Sorescu

Aniversare 88 de ani George Sorescu

Eruditul profesor universitar, poet şi critic literar, prozator și traducător, George Sorescu, împlineşte astăzi 88 de ani. S-a născut în Bulzeşti (Dolj), fiind descendent al unei familii de ţărani cu înclinaţii literare. Tatăl, Sorescu I. Ştefan, primul versificator, în metru popular, din familie; mama, Nicolina Sorescu, avea darul povestirii. Componente ale volumelor “La Lilieci”, publicate de marele Marin Sorescu, au la bază, pe alocuri, câte ceva din narările mamei. George Sorescu a făcut clasele primare în comuna natală, iar studiile liceale – în Bucureşti şi Craiova (Colegiul “Fraţii Buzeşti”). A absolvit Facultatea de Litere din Bucureşti (1953), apoi a fost profesor de limba şi literatura română la Liceul “Traian” din Drobeta Turnu Severin (1953-1961). Cariera profesională şi-a desăvârşit-o în Craiova: asistent şi lector la Facultatea de Filologie a fostului Institut Pedagogic din Craiova (1961-1963), lector doctor (1964-1966). În 1970 şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea din Bucureşti, tema fiind “Gheorghe Asachi – Viaţa şi opera”, cu prof.univ. dr. Dumitru Micu, „un studiu remarcabil despre Gheorghe Asachi“ (academician Eugen Simion).
Conferenţiar şi apoi profesor universitar  apreciat la Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova, conducător de doctorat (din 1992), profesor consultant. Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1980).
Într-un interviu publicat de scriitoarea  Gabriela Păsărin- Rusu (“Portrete în oglinzi paralele”), Marin Sorescu punctează: “George, fratele meu, profesor la Universitate, a fost într-un fel şi mentorul meu şcolit…”.

Marin Sorescu, uitat în Craiova natală?!

George Sorescu s-a ocupat de arborele genealogic al Soreştilor, iar, după decesul lui Marin Sorescu (8 decembrie 1996), s-a implicat total în recuperarea și publicarea manuscriselor marelui scriitor, în prezent ajungând la impresionanta cifră de 25 de cărți publicate! De altfel, George Sorescu a fost distins cu Premiul „Marin Sorescu“ al Academiei Române „pentru ecoul de durată al numelui, pentru păstrarea și folosirea la catedră a întregului instrumentar al poeziei, prozei și criticii soresciene“. Anul trecut, tot datorită lui George Sorescu, la Editura Eikon Cluj a apărut un volum inedit: „Versuri de Ştefan I. Sorescu“ (1895 – 1939), tatăl lui Marin Sorescu.  Sărbătoritul zilei de astăzi, George Sorescu, a spus : „Prin eforturi migăloase, prin sponsorizări, am reuşit un fel de record, acela de a publica 25 de volume din creația postumă a lui Marin Sorescu. Opera lui merită însă mai mult.. Regret că nu i se joacă nici o o piesă de teatru la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova – care îi poartă numele – şi  sunt extrem de mâhnit că Zilele „Marin Sorescu” 2015 nu s-au ţinut. Nu caut vinovaţi, nu acuz pe nimeni, dar este o mare, MARE dezamăgire. Craiova natală, care aspiră la titlul de capitală culturală europeană, să-l fi uitat pe marele Marin Sorescu, cel care a fost de două ori propus la Premiul Nobel pentru literatură, în 1983 și 1992 ?!”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS