5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLiberland - a fi sau a nu fi cea mai nouă ţară din lume

Liberland – a fi sau a nu fi cea mai nouă ţară din lume

Imagine din cea mai nouă ţară din lume, Liberland (Foto: independent.co.uk)
Imagine din cea mai nouă ţară din lume, Liberland (Foto: independent.co.uk)

Un nou stat a apărut pe harta lumii în acest an. Este vorba despre Republica Liberă Liberland, o aşa-zisă ţară aflată în Europa, fondată oficial pe 13 aprilie 2015, care are deja un imn naţional şi un guvern provizoriu – cu toate că nu se ştie cu certitudine nici dacă este un stat adevărat, nici dacă şi cum poate căpăta acest statut.

Un articol dedicat noii ţări, publicat pe site-ul theverge.com, îi anunţă pe cei interesaţi că Liberland se întinde pe o suprafaţă de şapte kilometri pătraţi din sud-estul Europei, între Serbia și Croația, într-un teritoriu „al nimănui“. Aici nu există impozite şi nici servicii guvernamentale, iar preşedintele ţării spune că Liberland îşi propune să descopere cantitatea minimă de taxe, impozite şi regulamente necesare pentru un trai bun.
Statul are un aşa-numit guvern minimal, însă conducerea îşi propune să creeze un paradis libertar, pentru că are în plan să facă în aşa fel încât nevoile zilnice ale poporului să fie satisfăcute complet exclusiv pe bază de voluntariat. Prin urmare, se doreşte ca toate serviciile să fie furnizate strict cu ajutorul voluntarilor, iar instituţiile – publice sau de altă natură – să funcţioneze pe baza aceluiaşi principiu. În prezent se adună donaţii care ar urma să fie folosite pentru elaborarea constituţiei ţării şi se pare că Liberland acceptă şi plăţi făcute în moneda virtuală bitcoin.

Fondatorul unei noi naţiuni

Fondatorul şi preşedintele ţării Liberland este un politician ceh în vârstă de 31 de ani, pe nume Vít Jedlička, membru al Partidului Cetăţenilor Liberi şi liderul regional al acestei formaţiuni politice în partea de nord a Cehiei. El a ales totuşi să îşi păstreze cetăţenia cehă şi chiar a rămas pe teritoriul acestei ţări în timpul procesului istoric de creare a celei mai noi naţiuni a lumii.
Cei care cunosc activitatea lui Jedlička ar putea crede că totul este o glumă pusă la cale de acesta. Politicianul ceh este renumit pentru faptul că este un militant activ împotriva Uniunii Europene, deci au fost multe voci care au spus că este doar o mascaradă. Liberland nu reprezintă propriu-zis o ţară, nu a fost oficializată, însă echipa din spatele Wikipedia deja a creat o pagină dedicată acestei micronaţiuni.
La scurt timp după fondarea ţării, un grup de jurnalişti din Cehia a dorit să viziteze Liberland, însă nu au putut pătrunde pe teritoriul statului.

Aşezare geografică

Liberland se află pe un teritoriu situat între Serbia şi Croaţia, pe malul vestic al Dunării. Graniţa sârbo-croată urmează în linii mari cursul fluviului, însă există anumite teritorii asupra cărora planează dispute încă de la înfiinţarea Iugoslaviei, iar porţiunea pe care a fost înfiinţată noua ţară nu a fost revendicată de nimeni și este într-o situaţie specială. Este vorba despre o suprafaţă de şapte kilometri pătraţi, iar dacă ar fi vorba de o ţară adevărată, „liberlandienii“ s-ar afla pe locul al treilea în clasamentul celor mai mici naţiuni – după Vatican şi Monaco.
Teoretic, teritoriul se află sub controlul Croaţiei, însă conducerea ţării nu îl revendică, ci doar îl menţine pentru eventualitatea în care l-ar putea folosi la un moment dat în cadrul unui tratat. În anul 2000 a fost înfiinţată chiar o comisie specială, care să rezolve disputele apărute în privinţa limitelor teritoriale, însă timp de 15 ani nu s-a făcut nici un progres. Rezultatul? O zonă a nimănui, care nu este nici a Serbiei, nici a Croaţiei. Aşa că, nefiind revendicat, teritoriul a devenit Republica Liberă Liberland.

Este sau nu o ţară?

Autorii articolului spun că Liberland nu este propriu-zis o ţară. Poliţiştii de frontieră din Croaţia sunt cei care decid cine poate intra în nou-înfiinţata ţară, şi tot ei au fost cei care nu i-au lăsat pe jurnalişti să pătrundă pe teritoriul Liberland. În plus, preşedintele şi cei mai mulţi dintre autoproclamaţii cetăţeni ai Liberland-ului locuiesc de fapt în Cehia. Este adevărat că după răspândirea veştii că a fost creată o nouă ţară mii de internauţi au solicitat deja cetăţenie – operaţiune care se face on-line, dar nu se știe ce înseamnă şi ce presupune această cetăţenie.

Nu este o noutate

Cazul Republicii Liberland nu este unul singular. Într-o situaţie similară este Principatului Sealand – o platformă petrolieră abandonată în largul coastei Angliei, care şi-a declarat independenţa în 1967. Nu a fost recunoscută în mod oficial ca ţară, însă are propriul steag şi chiar o echipă de fotbal, în ciuda faptului că populaţia este formată din aproximativ două persoane.
Întrebarea care apare este dacă Liberland este ori nu o ţară adevărată. Răspunsul este greu de formulat, pentru că se pune problema dacă noul stat este recunoscut de alte ţări – în special de Croaţia, în condiţiile în care „liberlandienii“ ar putea avea probleme cu intrarea şi ieşirea din ţară dacă poliţiştii de frontieră croaţi nu le-ar da voie. Este însă o chestiune diplomatică, un detaliu care nu a împiedicat Principatul Sealand, de exemplu, să reziste zeci de ani.
În definitiv, şi America a fost la început o ţară inventată. Şi poate că adevărul este că nici o ţară nu există în lume şi că singurele graniţe sunt cele create de sufletul şi mintea oamenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS