20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPovestea iepuraşului de Paşte

Povestea iepuraşului de Paşte

(Foto: posturi.wordpress.com)
(Foto: posturi.wordpress.com)

Ori de câte ori ne gândim la Sărbătorile Pascale, ne vin în minte diverse simboluri. Dacă pentru ouăle roşii şi pentru miei găsim cu uşurinţă explicaţii religioase, rămâne să ne întrebăm care este povestea din ce în ce mai celebrului iepuraş, aflat pe toate rafturile magazinelor.

Un articol publicat pe site-ul one.ro indică faptul că, la păgâni, iepurele reprezenta simbolul lui Eastre, zeiţa primăverii. Potrivit legendelor, zeiţa saxonă a găsit într-o iarnă o pasăre rănită, transformând-o în iepuroaică, din dorinţa de a-i salva viaţa. Animăluţul şi-a putut păstra capacitatea de a face ouă şi, în semn de mulţumire, îşi decora de fiecare dată frumos ouăle şi le oferea zeiţei.

Iepuraşul a fost folosit pentru prima dată ca simbol al Paştelui în Germania, fiind menţionat în cărţi în jurul anului 1500. Tot germanii au fost primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraş, în anul 1800. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi în Germania au apărut şi primele ouă din ciocolată.

Această tradiţie a fost dusă mai departe pe continentul american de către imigranţii germani. Astfel, cei mici credeau că, dacă sunt cuminţi, vor primi de la iepuraş ouă şi dulciuri. În ajunul Paştelui, copiii erau învăţaţi să construiască diverse cuiburi pentru iepuraş, acestea transformându-se în coşuletele de Paşte frumos decorate din prezent. Din America, tradiţia s-a răspândit şi pe celelalte continente, simbolul iepuraşului fiind exploatat la maximum de către speciliştii de astăzi din domeniul publicității și marketingului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS