14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAstăzi se marchează Ziua internațională a pădurilor

Astăzi se marchează Ziua internațională a pădurilor

(Foto: ziaruldeiasi.ro)
(Foto: ziaruldeiasi.ro)

Ziua internațională a pădurilor se marchează anual la data de 21 martie și are drept scop conștientizarea importanței pe care o au pădurile în viața noastră de zi cu zi, scriu jurnaliștii de la Agerpres. Conform site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite, 1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru a-și asigura mijloacele de trai, medicamentele, carburanții și alimentația. Pădurile acoperă 31% din totalul suprafeței de uscat și joacă un rol important în eradicarea sărăciei, dezvoltarea durabilă și siguranța alimentară, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat rezoluția de instituire de acestei zile la 21 decembrie 2012, încurajând toate statele membre să organizeze activități pentru promovarea rolului pădurilor și pentru protejarea acestora. De regulă, aceste activități includ campanii de plantare a arborilor, festivaluri, expoziții, dar și reuniuni pe această temă.

Forumul Națiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) a fost desemnat de către Adunarea Generală a ONU pentru a facilita marcarea Zilei internaționale a pădurilor, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu guvernele, cu organizațiile internaționale și regionale, precum și cu părțile interesate, inclusiv cu societățile civile.

Tema de anul acesta a Zilei internaționale a pădurilor aduce în prim plan ”Pădurile și schimbările climatice”. În ciuda beneficiilor ecologice, economice, sociale și medicale pe care le aduc pădurile, omenirea distruge o mare parte a pădurilor de care are nevoie pentru a supraviețui. Defrișările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant, 13 milioane de hectare de pădure fiind distruse anual. Acestea provoacă între 12 și 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, care duc la schimbările climatice.

În mesajul său cu prilejul sărbătoririi ediției din 2015 a Zilei internaționale a pădurilor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, declara că ”pentru a construi un viitor durabil, rezistent la schimbările climatice, trebuie să investim în păduri. Aceasta necesită implicare politică la cel mai înalt nivel, proiecte inteligente, susținere legislativă, parteneriate inovatoare și finanțare”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS