6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAstăzi este Ziua mondială a poeziei

Astăzi este Ziua mondială a poeziei

(Foto: sanremonews.it)
(Foto: sanremonews.it)

Ziua mondială a poeziei este marcată în fiecare an la data de 21 martie. Potrivit unui documentar publicat de Agerpres.ro, obiectivul principal al acestei sărbători este acela de a încuraja o revenire la tradiția orală, de a susține recitalurile de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatru, dans, muzică și pictură. „Fiecare poem este unic, dar fiecare reflectă universul experienței umane, aspirația în creație, care traversează toate granițele și frontierele de timp și spațiu, pentru afirmarea constantă a umanității ca o singură familie”, a subliniat directorul general al UNESCO, Irina Bokova, în mesajul transmis în acest an.

Ziua internațională a poeziei este sărbătorită ca urmare a punerii în aplicare a unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni desfășurate la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999. UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane, iar unul dintre obiectivele principale ale Zilei mondiale a poeziei este acela de a susține diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor.

Prin marcarea acestei zile se promovează și eforturile editurilor, care încearcă să se afirme în acest domeniu publicând colecții ale poeților tineri.

Și, nu în cele din urmă, este promovată imaginea poeziei în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie văzută ca un mijloc de afirmare a identității unei societăți.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS