14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBacterie letală „scăpată“ dintr-un laborator din America

Bacterie letală „scăpată“ dintr-un laborator din America

biohazard

Autorităţile americane investighează un incident produs în statul Louisiana. Mai exact, se fac cercetări pentru a se stabili cum a fost posibilă eliberarea unei bacterii letale dintr-un laborator de înaltă securitate din cadrul unui centru pentru primate din oraşul Tulane. În paralel, reprezentanţi ai autorităţilor americane au dat asigurări că nu există nici un risc pentru oameni.
Un articol publicat de site-ul descopera.ro arată că ziarul USA Today a dezvăluit că un tip de bacterie periculoasă, în unele cazuri letală, care trăieşte în sol şi apă, a fost eliberată dintr-un laborator de înaltă securitate de la Centrul naţional pentru cercetarea primatelor. Cauza eliberării şi amploarea contaminării rămân necunoscute, în pofida eforturilor depuse de mai multe săptămâni de către multiple agenţii federale şi de la nivelul statului, scrie publicaţia.

Incidentul de la Tulane

Breşa în securitatea masivului complex de la Tulane, situat la aproximativ 55 km nord de New Orleans, este doar unul dintr-o serie de accidente semnificative în domeniul biosecurităţii, înregistrate la unele dintre cele mai prestigioase laboratoare, în care se efectuează cercetări asupra unor bacterii şi virusuri care sunt clasificate drept potenţiali agenţi bioterorişti. Incidentul de la Tulane implică eliberarea – posibil în luna noiembrie a anului trecut sau mai devreme – a unei bacterii numite Burkholderia pseudomallei, care se găseşte în principal în Asia de Sud-Est şi nordul Australiei şi care este transmisă oamenilor sau animalelor prin contact direct cu solul sau apa contaminate în care trăieşte.
Cercetările de la Tulane, oprite de către oficiali federali, făceau parte dintr-un efort de dezvoltare a unui vaccin împotriva bacteriei. Acestea erau efectuate pe rozătoare, într-un laborator cu nivelul 3 de biosecuritate, implicând măsuri multiple de securitate care se presupune că ar fi trebuit să împiedice ieşirea agentului patogen.

Patru maimuţe au fost expuse bacteriei

În pofida acestor măsuri, cel puţin patru macaci – care nu au fost folosiţi niciodată în experimente şi care erau ţinuţi într-o cuşcă exterioară, în altă parte a complexului de peste 200 de hectare – au fost expuşi bacteriei, potrivit testelor iniţiale. Două dintre maimuţe s-au îmbolnăvit în noiembrie şi până la urmă au fost eutanasiate. Andrew Lackner, directorul Centrului pentru primate de la Tulane, a afirmat că ancheta arată că cei patru macaci au fost expuşi bacteriei în timp ce primeau îngrijiri în spitalul veterinar al complexului. El a subliniat că testele efectuate asupra a 39 de probe de sol şi 13 de apă din incinta centrului nu au detectat prezenţa bacteriei. „Nu a fost niciodată o ameninţare la adresa sănătăţii publice“, a insistat Lackner.
Între timp, o anchetatoare federală s-a îmbolnăvit la 24 de ore după ce a vizitat instalaţia, în ianuarie, în cadrul investigaţiei în curs. Ea a fost testată pozitiv, în urma unei expuneri la bacterie, dar nu este clar dacă expunerea a avut loc în timpul unei călătorii în străinătate sau la laborator.
În pofida acestor asigurări, studii – la care jurnaliştii de la USA Today spun că au avut acces – arată că au fost prelevate prea puţine probe pentru a detecta o bacterie extrem de greu de sesizat.
Jurnaliştii au atras atenţia asupra faptului că centrul pentru primate se află în apropierea unor zone mlăştinoase şi a unui râu, peste drum de o şcoală şi nu departe de un cartier locuit. Reprezentanţi ai Centrelor pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) care conduc investigaţia asupra breşei de la laborator au declarat că ancheta pe care o efectuează este în curs şi că în prezent „nu există o ameninţare cunoscută la adresa sănătăţii publice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS