14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSituaţia hidrologică în bazinul hidrografic Jiu

Situaţia hidrologică în bazinul hidrografic Jiu

\n

Debitele și nivelurile pe râul Jiu au fost în creştere în întreg bazinul aflat în administrare. Nivelurile la stațiile hidrometrice în bazinul superior și mijlociu se situează  sub Cotele de Apărare, cu excepția bazinului inferior unde la ora 9.00 nivelurile se situează peste:
­
• Cota de Inundaţie râul Jiu la staţia hidrometrică Răcari cu 20 cm ( CI=430), județul Dolj;
• Cotele de Atenţie râul Jiu la staţiile hidrometrice:
Filiași  cu 21 cm peste (CA=300)
Podari cu 15 cm peste  (CA=3005)

Debitele și nivelurile pe afluenți și râurile interioare au fost în creștere în întreg bazinul din administrare.
Nivelurile se situează peste COTELE DE APĂRARE pe râuri la următoarele stații hidrometrice:
Pe  r. Coșuștea la s.h. Corcova  cu 24 cm peste (CA=250)  
pe r. Motru  la s.h. Broșteni cu 15 cm peste  (CA=450)
pe r. Motru la s.h. Tarmigani cu 42 cm peste (CA=200)  în județul Mehedinți
 pe r. Orlea  la s.h. Celei cu 67 cm peste (CA=180 ) în județul Gorj
Pe pr. Desnățui la s.h. Dragoia cu 35 cm peste (CA=400) în județul Dolj

Nivelurile înregistrate la stațiile hidrometrice pe râul Jiu  astăzi la ora 07.00 sunt:    -la sh Filiasi  H =  316 cm creste                181 cm             CA= 300; CI= 400; CP= 460-  – la sh Racari  H=   448 cm creste                168 cm             CA= 330;CI= 430; CP= 485
-la sh Podari  H =  304 cm creste                102 cm             CA= 300; CI= 400; CP= 460
-la sh Zaval   H =  175 cm scade                     1 cm             CA= 350; CI= 450; CP= 550  

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu,  precum și de INHGA-CNPH, în următorul interval, debitele și nivelurile vor fi în general în creştere, datorită precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate și propagării din amonte, cu posibilitatea depășirii COTELOR DE APĂRARE.
Conform prognozei ANM, în cursul zilei de astăzi se vor semnala averse, însoţite de descărcări electrice, cu precădere în sud-vestul şi sudul teritoriului, precum şi în zona de munte, unde cantităţile de apă vor depăşi  izolat 10…15  l/mp în Oltenia.

Caseta tehnică:
SH= stație hidrologică;
s.h.= stație hidrometrică;
H = cota nivel râu (stabilit prin citire miră hidrometrică);
Q =debit corespunzător nivelului râului

A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj continuă acțiunea de apărare a gospodăriilor din județ

Administrația Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj cu formațiile de lucru monitorizează în continuare evoluția nivelurilor și debitelor pe cursurile de apă, precum și starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrare.
În cursul zilei de astăzi, 25.04.2014    având în vedere situația hidro-meteorologică actuală pe râul Jiu în județul Dolj – instituirea COD  PORTOCALIU, A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj, a luat următoarele măsuri:

• Se execută o lucrare de apărare cu 600 saci umpluți cu nisip și folie de polietilenă, pentru apărarea împotriva inundațiilor a 2 gospodării din satul Ochișor, comuna Braloștița.
Încă de noaptea trecută în acest punct acționează:3 cadre tesa și 16 agenti hidrotehnici, 1 buldoexcavator,1 autoutilitară, 2 autoturisme,1 trailer + excavator

• Se execută o lucrare de apărare cu 250 de saci umpluți cu nisip consolidați cu val de pământ, pentru apărarea împotriva inundațiilor a 10 gospodării din comuna Bucovaț.
Aici actioneaza:1 cadru tesa și 10 agenti hidrotehnici,1 buldoexcavator,1 autobasculantă,1 autocamion,1 autoutilitară.

Lucrările hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrarea A.B.A. Jiu funcționează la parametrii optimi de exploatare, cu excepția dig mal drept al pr. Teslui în comuna Robănești, sat Bojoiu și în comuna Dragotești sat Viișoara (dig în execuție nerecepționat).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS