7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHidratarea, esenţială vieţii

Hidratarea, esenţială vieţii

Hidratarea este o componentă de bază a nutriţiei sănătoase. Fără apă, organismul nostru nu ar supravieţui. Fiecare celulă, ţesut, organ are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. De exemplu, apa este folosită pentru a menţine temperatura corpului, pentru a elimina toxinele şi pentru lubrifierea articulaţiilor. În concluzie, apa este esenţială pentru o sănătate optimă.
Hidratarea sau reînlocuirea fluidelor este unul dintre cele mai importante procese nutriţionale, care se desfăşoară constant de-a lungul vieţii unei persoane. Aproximativ 60% din greutatea corpului o reprezintă apa. Pe măsură ce faceţi efort fizic, acest fluid se pierde prin piele sub formă de sudoare şi prin plămâni, atunci când respiraţi. Dacă apa nu este înlocuită la intervale regulate de timp, înainte, pe parcursul şi după activitatea fizică, se poate instala deshidratarea.
„Hidratarea şi alimentaţia corectă sunt factori esenţiali şi la îndemână pentru a ne păstra în bune condiţii corpul. Oare ne facem timp să consumăm cei minimum doi litri de lichide pe zi? Oare ştim cât este de important? Termoreglarea, epurarea organismului pe cale renală, realizarea proceselor metabolice sau lubrifierea cartilajelor, toate au nevoie de o înlocuire corectă şi la timp a lichidelor pierdute. Sursele de apă sunt cele prezente în băuturi, dar şi cele prezente în alimente. Apa, ceaiurile, infuziile de plante, sucurile, dar şi apa din fructe, legume, supă, iaurt sunt surse esenţiale şi la îndemâna tuturor“, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Beneficiile unei hidratări corecte

Nu există nici o îndoială că o bună hidratare a organismului este un lucru pozitiv şi necesar pentru toţi cei care vor să aibă o viaţă sănătoasă, nu doar pentru sportivi. Rinichii sunt cei care filtrează toxinele din organismul nostru, cu ajutorul apei – fără apă nu pot face acest lucru în mod corect, determinând implicarea ficatului în acest proces.
Funcţia ficatului este de a transforma grăsimea în energie (prin lipoliză), iar dacă acesta este solicitat suplimentar, energia furnizată de acest organ va fi mai mică. O hidratare corespunzătoare va menţine o digestie optimă. Când apa nu este suficientă, organismul va găsi alte surse, din care să preia lichidele necesare (inclusiv din colon) – iar acest lucru poate conduce la constipaţie. Apa, grăsimile esenţiale şi mineralele oferă pielii elasticitate. Aceasta contribuie la procesul de detoxifiere a organismului şi diminuează nivelul de sodiu din corpul dumneavoastră.
Iată câteva sfaturi pentru a fi bine hidrataţi: păstraţi o sticlă cu apă, în permanenţă, cu dumneavoastră; dacă nu doriţi apă plată simplă, puteţi să îi adăugaţi o lămâie pentru a o transforma într-o băutură răcoritoare; când faceţi exerciţii fizice, asiguraţi-vă că beţi apă înainte, în timpul şi după antrenament; începeţi şi încheiaţi ziua cu un pahar cu apă; când vă este foame, beţi apă (vă hidrataţi şi slăbiţi); beţi apă după un program prestabilit (un pahar mic de apă, la fiecare oră).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS