30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRegele cu 14 regine

Regele cu 14 regine

Regele din statul african Swaziland se pregăteşte pentru cea de-a 14-a nuntă din viaţa sa, relatează corriere.it.

Micul stat Swaziland din Africa se pregăteşte de o nouă nuntă fastuoasă. Regele Mswati al III-lea, de 45 de ani, şi-a ales cea de-a 14-a soţie. Fericita aleasă se numeşte Sindiswa Dlamini, are 18 ani şi este finalista unui concurs de frumuseţe. Casa Regală i-a informat pe supuşi printr-un comunicat despre faptul că „suveranul şi-a prezentat noua Lipovela“, în traducere „logodnică“. Regele, poligam ca şi tatăl său, Sobhuza al II-lea – care a avut cel puțin 70 de consoarte legitime, chiar dacă unii spun că numărul acestora a depășit cu mult cifra 100 – a dorit să îşi prezinte supuşilor viitoarea sa aleasă.  Alegerea consoartei – în cazul de față a consoartelor – nu este nici aleatorie, nici aranjată de părinți. Ea depinde total de un eveniment aparte, care nu poate fi scos din contextul african. Este vorba despre Umhlanga – Dansul trestiei – care se desfășoară în lunile august sau septembrie ale fiecărui an și la care sunt invitate toate fecioarele din regat pentru a aduce omagiu reginei-mamă. Evenimentul are însă o semnificație aparte pentru regele țării. Acesta își alege, la fiecare Dans al trestiei, deci în fiecare an, câte o soție. Unii spun că Mswati al III-lea ia în considerare mărimea și forma sânilor virginelor minore. Alții spun că regele se hotărăște abia după ce studiază atent frumusețea  „concurentelor“. Costumația copilelor este cât se poate de sumară – o fustiță decorată cu ciucuri și mărgele frumos colorate, coliere ornamentale în jurul gâtului, al gleznelor și al mâinilor și un fel de voaluri multicolore, lucrate manual. Multe dintre aceste copile poartă torțe aprinse pentru a-i arăta regelui că sunt dispuse să-și piardă virginitatea în noaptea imediat următoare. Anul acesta, fericita câştigătoare a fost Sindiswa Dlamini. De menţionat totuşi că nunta va avea loc doar când tânăra va fi însărcinată.

Lux şi opulenţă

Suveranul este foarte criticat pentru stilul său somptuos de viaţă (statul finanţează curtea şi haremul), într-o ţară în care populaţia pare să se încăpăţâneze să supravieţuiască (potrivit ONU, 70% din populaţie trăieşte sub limita sărăciei). Dar monarhul nu se opreşte la a arunca în stânga şi-n dreapta, după bunul plac, banii publici. El încalcă şi legea. După ce a semnat un decret prin care se interzicea virginelor sub 18 ani, numite „florile naţiunii“, să întreţină relaţii sexuale timp de cinci ani după căsătorie, regele Mswati al III-lea şi-a sfidat poporul, după ce a întreţinut relaţii cu una dintre miresele sale, Noliqwa Ntentsa, în vârstă de numai 17 ani. „Leul“, cum este supranumit regele, a recunoscut că a încălcat decretul regal şi a acceptat să plătească amenda – o vacă pentru palatul regal.
Iar extravaganţele sale nu se opresc aici. La una dintre aniversările sale a avut peste 10.000 de invitaţi, care au participat la petrecerea organizată pe Stadionul Naţional de Fotbal din capitala Swazilandului. Evenimentul, transmis în direct la televiziunea publică, a fost declarat sărbătoare naţională, iar şcolile au rămas închise timp de trei zile. Cheltuielile s-au ridicat la peste 600.000 de dolari, totul din bani publici. Tot din banii contribuabililor, el a construit câte un palat pentru fiecare dintre soţiile sale.

Neveste pe fugă

Viaţa monarhului a fost totdeauna acoperită de mister, însă unele informaţii tot au ieşit la suprafaţă. În ultimii ani, din haremul regelui au evadat trei neveste. Ultima, regina LaGija, a reuşit să fugă în 2012 şi a denunţat abuzurile fizice şi psihologice la care a fost supusă. Predecesoarea sa ar fi fost alungată după ce a fost surprinsă în ipostaze tandre cu ministul justiţiei, un prieten apropiat al regelui. Cei doi amorezi se întâlneau într-un hotel, aflat la câţiva kilometri de palatul regal. Ministrul infidel a fost obligat să îşi depună demisia. „De câteva luni, regina apărea în uniformă militară atunci când regele era absent. Şi nimeni nu s-a întrebat unde merge acel soldat“, au povestit surse din palatul regal. Relaţia dintre Nothambo Dube, de 22 de ani, şi ministrul Ndumiso Mamba, a fost descoperită de Serviciile Secrete, care au urmărit-o pe regină într-o perioadă în care regele se afla într-o călătorie în Taiwan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS