10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMiracolul din pătrunjel

Miracolul din pătrunjel

Gustul delicios și vibrant, alături de uluitoarele proprietăți vindecătoare ale pătrunjelului, sunt adesea ignorate în favoarea rolului său de condiment. Bogat în nutrienți, pătrunjelul poate fi cumpărat din aproape orice supermarket, relatează sfatulparintilor.ro.
Pătrunjelul este cea mai populară iarbă din lume. Printre nutrienții pe care îi furnizează pătrunjelul se numără vitaminele K, A și C, acid folic și fier. În plus, conține zero calorii.
Câteva frunzulițe de pătrunjel au un rol mult mai important decât o decorațiune pe o farfurie. Planta conține doi componenți mai puțin obișnuiți, care furnizează beneficii unice pentru sănătate. Primul este uleiul volatil, iar în cazul celui de-al doilea vorbim despre flavonoide.
Studiile au demonstrat că uleiul volatil inhibă formarea tumorilor, în special la plămâni. De asemenea, s-a observat că activează enzima glutation care ajută atașarea moleculei de glutation de moleculele oxidate, care, lăsate singure, te-ar putea îmbolnăvi. Activitatea uleiului volatil din pătrunjel este excelentă când vine vorba despre protejarea împotriva unor tipuri de agenți cancerigeni.
S-a descoperit că flavonoidele din pătrunjel au funcții antioxidante, care previn distrugerea celulelor de către radicalii liberi. În plus, s-a demonstrat că extractele din pătrunjel cresc capacitatea antioxidantă a sângelui.
Pe lângă uleiul volatil și flavonoide, pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina C și vitamina A, care ajută la prevenirea multor afecțiuni.
Vitamina A are o mulțime de funcții diferite. În primul rând, este un antioxidant solubil care neutralizează radicalii liberi din corp. Iar un nivel ridicat de radicali liberi contribuie la dezvoltarea a numeroase boli precum ateroscleroza, cancerul la colon, diabet și astm. Aceasta poate fi și explicația motivului pentru care oamenii care consumă alimente bogate în vitamina C au un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi. În plus, vitamina C este un puternic agent antiinflamator, ceea ce explică ajutorul său în afecțiuni precum osteoartrita și artritele reumatoide.
Betacarotenul, un alt antioxidant important, este asociat cu reducerea riscului de dezvoltare a unor boli precum ateroscleroza, diabetul și cancerul de colon. La fel ca și vitamina C, betacarotenul poate ajuta la reducerea severității astmului, osteoartritei și artritei reumatoide. În plus, betacarotenul îmbunătățește sistemul imunitar.
Pătrunjelul este o sursă excelentă de acid folic, una dintre cele mai importante vitamine B. În vreme ce joacă numeroase roluri în corp, unul dintre cele mai importante are legătură cu sănătatea cardiovasculară. Consumul de alimente bogate în acid folic, precum pătrunjelul, este recomandat celor care suferă sau vor să prevină dezvoltarea acestor boli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS