17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTeste pentru sănătate

Teste pentru sănătate

Cu toții știm că trebuie să ne facem diferite analize medicale pentru a urmări starea de sănătate. Însă, nu întotdeauna știm ce analize specifice vârstei trebuie făcute și, mai ales, cu ce regularitate. Iată recomandările oferite de dr. Tanya Benenson, consultantul medical al NBC Universal.

1. Mamografia
După vârsta de 40 de ani, fiecare femeie trebuie să-și facă anual o mamografie. Analiza trebuie făcută mai devreme de 40 de ani și mai des dacă în familie au existat cazuri de cancer la sân.

2. Nivelul colesterolului
După vârsta de 45 de ani, nivelul colesterolului trebuie verificat anual. Dacă în familie există precedente legate de nivelul crescut de colesterol, analiza trebuie începută de la 20 de ani. De asemenea, mult mai devreme trebuie să începeţi să vă faceţi această analiză dacă fumaţi, aveţi diabet sau dacă membrii familiei suferă de boli cardiovasculare.

3. Nivelul tensiunii arteriale
Tensiunea arterială trebuie măsurată cel puțin o dată la doi ani, începând de la 18 ani. Totuși, unii medici recomandă ca verificarea tensiunii arteriale să se facă mult mai devreme, având în vedere incidența obezității la copii și faptul că foarte mulți adolescenți sunt descoperiți cu tensiune arterială ridicată.

4. Densitatea osoasă
Toate femeile care au peste 65 de ani ar trebui să-și facă acest test, însă și cele aflate la menopauză cu risc crescut (fumătoare sau persoane slabe) ar trebui să-și facă această analiză mai devreme de 65 de ani.

5. Cancer colorectal
Testul pentru cancerul colorectal se face începând cu 50 de ani. Dacă în familie există un istoric legat de cancerul colorectal, ar trebui făcut mai devreme. Medicul este cel care hotărăște ce fel de test este cel mai potrivit pentru tine.

6. Testul Papanicolau
Testul Papanicolau trebuie repetat o dată la trei ani dacă v-aţi început viața sexuală sau dacă aveţi peste 21 de ani. Însă, medicul ginecolog care vă urmărește ar putea să vă prescrie altă frecvență, în funcție de rezultatele anterioare. De exemplu, dacă trei teste au ieșit normale și nu vă înscrieţi în categoria persoanelor cu risc, puteți repeta testul mai rar. Însă, dacă aveţi peste 40 de ani și relații sexuale cu parteneri multipli, unele neprotejate, testul trebuie efectuat anual.

7. Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală
Dacă aveţi peste 25 de ani și sunteţi activă din punct de vedere sexual, ar trebui să faceţi un test pentru depistarea Chlamydia. Dacă sunteţi mai în vârstă, cereţi sfatul medicului în legătură cu bolile cu transmitere sexuală pentru care ar trebui să faceţi niște analize.

8. Testul de diabet
Nivelul de zahăr din sânge ar trebui verificat o dată la trei ani după vârsta de 45 de ani. Mult mai devreme trebuie verificat dacă aveţi sau nu diabet, în cazul în care aveţi colesterol mare, tensiune arterială mare sau aveţi în familie antecedente.

9. Analize la piele
În fiecare an, ar trebui să faceţi o vizită la medicul dermatolog. Dacă aveţi pielea foarte albă, niște alunițe atipice sau aveţi mai mult de 50 de alunițe, acestea ar trebui verificate cel puțin de două ori pe an.

10. Testul vederii și auzului
Toate persoanele care au peste 65 de ani ar trebui să-și verifice regulat auzul și văzul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS