22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŢara unde nu se vorbeşte despre sex

Ţara unde nu se vorbeşte despre sex

De unde vin copiii? În Peru, foarte puţini adolescenţi ştiu să răspundă la această întrebare, relatează spiegel.de

Publicaţia germană Spiegel a acordat un amplu spaţiu creşterii dramatice a numărului de sarcini în rândul adolescentelor din Peru, o ţară unde sexul este un subiect tabu. Orele de educaţie sexuală nu sunt incluse în programa şcolară, iar părinţii refuză să vorbească pe această temă. În aceste condiţii, nu este de mirare că în ultimii ani numărul sarcinilor în rândul adolescentelor a crescut în mod considerabil. Reprezentanţii organizaţiilor  umanitare doresc să intervină şi să modifice situaţia şi au organizat cursuri speciale de educaţie sexuală pentru adolescenţi. Una dintre participantele la acest curs este Marinella, de 17 ani. La prima vedere, Marinella este o adolescentă peruană normală. Această normalitate se caracterizează simplu: fata are un prieten, însă habar nu are ce înseamnă educaţia sexuală, care în Europa se predă încă din clasele elementare. Nimeni nu i-a explicat cum rămâne o femeie însărcinată şi nici cum se poate proteja. Sexul este un subiect tabu nu numai la şcoală, ci şi în sânul familiei. Cel puţin aşa a fost până acum. Din cauza numărului mare de sarcini în rândul adolescentelor, agenţii umanitari le dau sfaturi profesorilor despre modul de predare a cursurilor de educaţie sexuală. Însă pentru a participa la astfel de cursuri, Marinella a avut nevoie de acordul părinţilor. La început, aceştia au dorit să îi interzică, pentru că nu li s-a părut că fiica lor ar avea vârsta potrivită. Însă Marinella şi-a spus punctul de vedere, la fel ca şi colegii săi de clasă. Acum, o dată pe săptămână, elevii clasei a IX-a din satul Casagrande vorbesc despre cum se fac copii și despre ce se poate face pentru a nu deveni părinţi fără voie. Aceste cursuri reprezintă o provocare pentru o ţară catolică, precum Peru. În clădirile publice sunt agăţate crucifixe, Iisus pe cruce veghează peste clasele unde elevii se uită uimiţi la planşe cu organele sexuale feminine. Pentru mulţi dintre ei este, probabil, prima dată când văd femei dezbrăcate, mai ales că în Peru, presa scrisă şi posturile de televiziune sunt mult mai pudice decât în Europa.

Pudoare şi reticienţă

Fetele chicotesc, unele dintre ele s-au înroşit de jenă. Ruşinea se amestecă oarecum cu curiozitatea. În a câta zi de ciclu se poate rămâne însărcinată? Cum mă pot proteja? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările timidelor adolescente. Iar acesta este doar începutul. Săptămâna viitoare vor afla cum se fac copiii şi care sunt mijloacele contraceptive. Orele de educaţie sexuală sunt opţionale și au loc după terminarea cursurilor. Înainte ca organizaţia Plan International să îşi înceapă proiectul, fiecare a zecea fată din Peru rămânea însărcinată înainte de împlinirea vârstei de 19 ani, multe devenind mame chiar la 13 sau 14 ani. În plus, potrivit statisticilor organizaţiei, doar fiecare al zecelea adolescent a auzit de contracepţie sau boli cu transmitere sexuală. Organizaţiile umanitare au instruit 13 profesori de la şcolile din nordul statului Peru. Pentru toţi, era vorba de un domeniu cu totul nou. Cordova, o profesoară de matematică, vorbeşte acum, o dată pe săptămână, despre teme care erau tabu. Pentru ea, noile cursuri au o importanţă cu totul specială. „Pentru cei mai mulţi dintre părinţi, sexul este un subiect interzis. Ei refuză să vorbească despre lucruri pe care le consideră neruşinate. Cei mai mulţi dintre adolescenţi învaţă despre sex de la televizor“, spune Cordova. Iar de multe ori, informaţiile lor sunt false. Cum ar fi, de exemplu, că în urma unui sărut, fetele pot rămâne însărcinate.

Subiect tabu

Mulţi părinţi au răsuflat uşuraţi că şcoala i-a scăpat de această misiune ingrată şi că nu mai trebuie să vorbească despre sex cu odraslele. Nici la Marinella acasă nu se vorbeşte despre sex. Ocazional, mama ei a sfătuit-o să fie atentă ce face cu prietenul ei. „Există lucruri pentru care eşti prea tânără“, spune ea. Şi prietena Marinellei, Vanessa, a fost sfătuită de mătuşa ei „Nu te săruta cu nimeni“. Ea a aflat pentru prima dată cum se fac copiii de la cursurile de educaţie sexuală. De altfel, cursurile şi broşurile primite au ajutat-o să îşi răspundă la mai multe întrebări. De aceeaşi părere este şi  Marinella. În primul rând, ea a învăţat că ar trebui să nu îşi înceapă viaţa sexuală până la terminarea liceului. „Nu vreau să îmi distrug viitorul“, spune adolescenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS