16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRebelă cu sânii goi

Rebelă cu sânii goi

Inna Chevtchenko, membră a celebrului grup ucrainean Femen, s-a refugiat în Franţa din cauza presiunilor serviciilor de securitate şi Bisericii, relatează cotidianul italian La Stampa

Pe 17 august, Inna Chevtchenko a tăiat cu un ferestrău electric o cruce din lemn amplasată în centrul Kievului în memoria victimelor represaliilor staliniste.
Inna, una dintre liderele grupului feminist ucrainean Femen, a spus că doreşte astfel să protesteze faţă de condamnarea celor trei membre Pussy Riot la doi ani de închisoare. Între timp, Inna s-a refugiat în Franţa, din cauza presiunilor serviciilor de securitate şi Bisericii. „Într-un mesaj video difuzat pe site-ul grupului său, Inna Chevtchenko a făcut un apel la „tăierea crucilor pentru a salva Rusia“. Prea puţin contează ce fel de cruce va cădea sub ferestrăul nostru, că e ortodoxă sau catolică“, a declarat aceasta, adăugând că doborârea crucilor este „un act politic şi ateu“ pentru „a protesta faţă de fuziunea dintre Biserică şi stat“.
Refugiată în capitala Franţei, Inna promite că va racola noi membre pentru grupul din care face parte. Într-un interviu dat publicităţii de ediţia on line a cotidianului La Stampa, tânăra a povestit despre lupta continuă cu autorităţile din ţara sa natală. „Pe 17 august, în centrul oraşului Kiev, pentru  a protesta faţă de condamnarea celor trei membre Pussy Riot, am tăiat o cruce, care fusese ridicată în semn de omagiu pentru victimelor războiului, simbol al unei alianţe între stat şi Biserică. Nimeni nu a încercat să mă oprească şi nici să mă aresteze după aceea. Însă, am început să fiu supravegheată de agenţii serviciilor secrete. Tipic pentru Ucraina. A doua zi dimineaţa, pe la 6.30, am auzit cum cineva încerca să îmi doboare uşa. Nu am mai stat pe gânduri. Mi-am luat paşaportul, telefonul şi m-am aruncat pe fereastră. Din fericire, stau la etajul întâi. Am fugit, prietenele m-au ascuns, apoi m-am urcat în trenul spre Varşovia. Iar acum, iată-mă aici”.

Viaţa în Paris

Deşi Franţa nu se compară cu Ucraina, Inna este sigură că va fi foarte ocupată şi în Paris. „La Kiev, ne gândeam că în Franţa feministele nu au ce să caute. Însă, cazul Dominique Strauss-Kahn ne-a convins că lucrurile nu stau chiar aşa. Aici există un dezechilibru al salarilor şi prostituţia este în floare. De altfel, avem în Franţa o filială Femen. Intenţionez să creez în Paris un centru de pregătire pentru membrele Femen din toată lume“, a spus Inna.
Iar antrenamentele vor fi destul de complexe, pentru că „aceste «sex attacks» ale noastre sunt foarte dificile. Să foloseşti o drujbă, când eşti cu sânii goi, nu este o situaţie tocmai normală. Nici din punct de vedere fizic şi nici psihic“. Inna pare a fi destul de nemulţumită de modul în care feministele franceze au ales să îşi exprime nemulţumirile. „Ele ce fac? Scriu cărţi? Chiar cred că au vreun efect asupra opiniei publice? Feminismul nostru nu este unul tradiţional. Este un feminism care se vede, care atrage atenţia mass-media, care face spectactol. Este un feminism pop“, a mai spus ucraineanca.
Faptul că feministele au ales să îşi arăte nurii pentru a-şi exprima protestele nu este doar un mod pentru a atrage atenţia opiniei publice, ci este şi un mesaj. „Le transmitem bărbaţilor: pentru voi suntem doar un corp, ne vreţi goale în patul vostru? Ei bine, suntem goale. Însă, nu pe saltea, ci în piaţă, pentru a protesta. Bărbaţii îşi ies din minţi, cum se întâmplă de fiecare dată când femeile fac ceva ce ei nu pot controla. Pentru noi, topless-ul e o uniformă“, a mai spus Inna.
De-a lungul carierei sale de activistă Femen, Inna a fost arestată de 15 ori. Cea mai cumplită experienţă a trăit-o în Belarus, cu ocazia unei manifestaţii la Minsk, împotriva lui  Lukaşenko. „Forţele de ordine au lovit mai întâi jurnaliştii şi le-au distrus camerele de luat vederi. Apoi, pe noi, activistele Femen, ne-au urcat într-un autobuz şi ne-au transportat o zi întreagă, legate la ochi şi imobilizate. Îmi tot spuneau: «Eşti conştientă că în trei ore vei muri? Imaginează-ţi faţa mamei tale când îi vom spune că nu mai exişti». Ne-au eliberat seara şi ne-au lăsat în mijlocul unei păduri“,  a povestit tânăra.

Femen are adepte pe tot globul

Grupul Femen, fondat la Kiev în 2008 și care revendică 300 de militante, este cunoscut pentru manifestaţiile în sânii goi pentru promovarea drepturilor femeilor şi contra prostituţiei, turismului sexual şi agenţiilor matrimoniale internaţionale.
Din câte se pare, grupul are adepte în toată lumea, din Brazilia şi până în Tunisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS