16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinReguli de încălcat în modă

Reguli de încălcat în modă

Redactorii cotidianului britanic Daily Mail au pus la punct o listă cu porunci din modă care merită încălcate de orice pasionată de stil şi eleganţă care se respectă

O vorbă din bătrâni spune că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, iar această zicală este valabilă şi în ceea ce priveşte moda. Stilista Nicky Hambleton Jones, pe care o cunoaştem şi noi graţie emisiunii „Cu zece ani mai tânără“ pe care o realizează, este de părere, la fel ca mulţi colegi de breaslă ai săi, că moda nu trebuie să fie guvernată de reglementări foarte stricte. Explicaţia stilistei este aceea că moda din epoca modernă este menită să fie o expresie a stilului şi personalităţii fiecărei persoane, deci stilul nu trebuie să se împiedice de restricţii. „Nu ar trebui să ne lăsăm traşi în jos de coduri vestimentare învechite. A fi la modă înseamnă a experimenta cu garderoba şi a uita de reguli. Cu cât respectaţi mai mult regulile, cu atât mai plictisitoare va fi ţinuta dumneavoastră“, a avertizat Jones. Iată câteva reguli în modă care pot fi încălcate fără probleme.

Nu combinaţi imprimeurile
Influenţată de modelele prezentate de creatori precum Peter Pilotto şi Mary Katrantzou, atitudinea faţă de această „poruncă“ s-a schimbat la 180 de grade. Dacă până de curând combinarea dungilor cu bulinele, de exemplu, v-ar fi încadrat în categoria necunoscătorilor, acum cu cât mai îndrăzneţe combinaţiile de imprimeuri, cu atât mai bine. Secretul unei combinaţii cu imprimeuri este ca acestea să aibă dimensiuni sensibil diferite şi să existe un element uni care să reprezinte un prag de separare între cele două modele. Dacă hainele din garderobă nu vă permit acest lucru, stabiliţi o „limită“ între cele două imprimeuri cu ajutorul unui accesoriu – un colier sau o broşă.

Restricţii colorate
Motivaţia iniţială pentru regula „fără albastru şi verde“ era aceea că ambele culori sunt prea apropiate în spectru, astfel că alăturate în cadrul ţinutei ar putea face ca aceasta să pară ciudată. Şi aici există un secret: cele două culori trebuie „sparte“ cu ajutorul unor trucuri, iar cel mai la îndemână sunt imprimeurile care să facă trecerea de la una la alta. O combinaţie potrivită este cea de verde citron şi turcoaz, nuanţe care se scot reciproc în evidenţă. Atenţie, însă: ideal este să fie vorba de pete de culoare, altfel aspectul general va fi prea ţipător.
Se poate spune că roşcatele ar fi discriminate dacă ar fi obligate să poarte doar haine în tonuri de bej sau verde. Potrivit noilor reguli din modă, nu este absolut nici o problemă dacă vestimentaţia roşcatelor include tonuri de roşu, atâta timp cât părul este „separat“ de haine – iar acest truc se realizează prin expunerea pielii. Cel mai bun sfat este să nu asortaţi întocmai culoarea hainelor cu nuanţa părului, pentru că există riscul să cădeţi în cealaltă extremă, nu în cea a stilului şi eleganţei.
Ca şi în cazul combinaţiei albastru şi verde, până de curând se considera că maro şi albastru sunt două culori prea apropiate pentru a fi alăturate în vestimentaţie. Pe undeva există un sâmbure de adevăr, dar doar în cazul în care nu obţineţi un contrast suficient. Totuşi, dacă învăţaţi să vă jucaţi cu texturile şi materialele, cele două culori pot fi puse foarte bine în evidenţă. Progresele înregistrate în ceea ce priveşte obţinerea de culori permit acum realizarea unor nuanţe vibrante de albastru cobalt şi bleumarin, care reuşesc să iasă în evidenţă alăturate unor nuanţe de maro deschis, ciocolatiu sau cafeniu.

Pantofii şi geanta trebuie să se asorteze
Această regulă trebuie să fie trimisă înapoi în anii ‘50 şi ‘60, în perioada când a fost formulată, sunt de părere stiliştii moderni. Dacă simbolul modei, Jackie Kennedy, ţinea cu tot dinadinsul să îşi asorteze perfect pălăria, încălţămintea şi geanta, în prezent asortarea acestor accesorii poate avea un aer bătrânicios. Dacă decideţi să nu potriviţi perfect geanta cu pantofii, aveţi grijă ca restul ţinutei să fie relativ uniform, pentru a nu trece în extrema „paiaţă“.

Vara nu se poartă haine din piele
Pe vremuri, această regulă a izvorât din simţul practic de a evita transpiraţia excesivă a corpului sub soarele arzător. În prezent, însă, tehnologia prin care se produc materialele a evoluat atât de mult încât pielea este uşor de purtat şi este foarte confortabilă, chiar şi în cele mai calde zile. Această tendinţă este promovată intens de casele de modă Versace şi Dolce & Gabbana, ale căror colecţii de primăvară-vară sunt „bogate“ în rochii şi fuste de piele.

Fără lenjerie la vedere
Deşi în vremurile de demult orice femeie care ar fi avut lenjeria intimă la vedere ar fi fost pusă la colţ, în prezent, expunerea bretelei unui sutien colorat sau arătarea lenjeriei sub o cămaşă sau bluză transparentă nu este o crimă, dimpotrivă poate fi o „declaraţie“ a propriului stil vestimentar. Ideea este ca lenjeria expusă să fie modernă şi potrivită conformaţiei purtătoarei – lenjeria bunicii nu este în nici o situaţie un motiv de laudă.

Pantofii decupaţi nu se poartă cu dresuri
Regulile moderne exclud această interdicţie – dar cu anumite limite. Cea mai bună opţiune este alăturarea unei perechi de pantofi decupaţi negri cu dresuri identice – este cea mai sigură opţiune. Evitaţi purtarea unei perechi de dresuri deschise la culoare cu pantofi în nuanţe închise, cu atât mai mult dacă este vizibilă cusătura ciorapului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS