33.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinLegume... periculoase

Legume… periculoase

Legumele se află la baza unei alimentaţii sănătoase şi sunt benefice pentru organismul nostru, acest lucru fiind foarte bine ştiut de toată lumea. Mai puţin cunoscut este însă faptul că nu este suficient să consumăm fructe şi legume, ci important este modul în care acestea sunt preparate, relatează it.lifestyle.yahoo.com. Oricât ar putea părea de ciudat, tocmai grăsimile sunt cele care determină absorbţia din partea organismului nostru a anumitor substanţe importante, precum vitaminele, sărurile minerale, carotenoizii liposolubili etc.
Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii de la Purdue University USA, coordonaţi de Mario Ferruzzi, în urma unui studiu în care au analizat pe un eşantion de 29 de persoane modul în care absorbţia de carotenoizi liposolubili se modifică în funcţie de modul de pregătire a salatei. Cu alte cuvinte, aceste persoane au consumat salate preparate cu unt (grăsimi saturate), ulei de măsline (grăsimi monosaturate) şi un amestec de uleiuri de seminţe (grăsimi polisaturate). În urma analizelor de sânge efectuate ulterior a rezultat că legumele preparate cu ulei de măsline, aşadar grăsimi monosaturate, au permis absorbţia maximă a carotenoizilor, în timp ce salatele pregătite cu grăsimi saturate sau polisaturate sunt, cu siguranţă, mai puţin bune pentru sănătate.

Beneficii maxime

„Dacă doriţi să obţineţi beneficii maxime de la fructe şi legume, este necesar ca acestea să fie preparate corect cu condimente pe bază de grăsimi. În cazul în care consumăm o salată cu un condiment fără grăsimi, există o reducere a numărului de calorii, însă se pierd o serie de beneficii ale legumelor“, a explicat Mario Ferruzzi, autorul studiului. În concluzie, grăsimile nu trebuie excluse din alimentaţie, ci trebuie selecţionate în mod corect. Concluzia specialiştilor este extrem de importantă, având în vedere că alimentaţia este o armă a omului pentru a se apăra de maladii grave, precum cele cardiovasculare sau cancer. Printre cele mai sănătoase metode de preparare a legumelor se numără gătitul la aburi. În acest fel, legumele îşi păstrează neatinse aromele originale, culoarea şi textura.
De asemenea, o altă metodă recomandată este fierberea legumelor.
Este recomandat ca legumele fierte să nu fie tăiate mic sau tocate, cea mai bună zeamă de legume, baza pentru alte preparate, obţinându-se prin fierberea legumelor întregi sau feliate mare.
Nu toate legumele se pretează la gătirea prin fierbere, unele necesitând timpi reduşi de gătit, de aceea fiind nevoie să fie doar opărite sau, mai indicat, gătite la abur pe durate scurte şi medii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS