Vara este anotimpul fructelor, al alimentaţiei sănătoase şi fără un conţinut mare de grăsimi
Odată cu sosirea verii, mulţi dintre noi simţim nevoia să ne alimentăm în mod sănătos şi uşor. Şi ce aliment este mai recomandat în astfel de situaţiile decât fructele, care nu numai că sunt benefice pentru sănătate, dar în acelaşi timp nu au un conţinut ridicat de calorii. Lista alimentelor de sezon, benefice pentru sănătate, dar şi pentru siluetă, începe cu caisele.
Conţinutul ridicat de beta-caroten şi licopen face din caise un important aliment pentru sănătatea inimii. Ambele componente favorizează oxidarea colesterolului LDL, fapt care ajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. În acelaşi timp, caisele conţin nutrienţi precum vitamina A, care ajută la îmbunătăţirea vederii şi împiedică totodată radicalii liberi să afecteze celulele şi ţesuturile.
Nu în ultimul rând, caisele sunt o sursă extraordinară de fibre, lucru care aduce o mulţime de beneficii, printre care prevenirea constipaţiei şi a problemelor digestive.
De menţionat că o cură cu aceste fructe elimină toxinele din organism, controlează digestia, luptă împotriva infecţiilor, combate astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie datorită conținutului ridicat de fosfor şi, în acelaşi timp, tratează insomnia şi influenţează creșterea cantităţii de hemoglobină.
Lista urmează cu pepenele verde, care nu numai că este un ajutor de nădejde pentru a ne răcori în zilele toride de vară, dar în acelaşi timp se poate demonstra benefic pentru vindecarea inflamaţiilor care contribuie la apariţia unor afecţiuni precum astmul, ateroscleroza, diabetul, cancerul de colon sau artrita.
În plus, pepenele verde conţine unii dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură şi este o sursă excelentă de vitamina C şi vitamina A. Totodată, pepenele verde este o sursă excelentă de carotenoizi, licopen. Substanţa din urmă a fost îndelung studiată pentru puterile antioxidante şi în prevenirea cancerului de prostată, la sân, la plămâni și cancerul colorectal.
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a demonstrat că o dietă bogată în fructe cu un conținut mare de licopen, precum pepenele verde, reduce considerabil riscul apariţiei cancerului de prostată. De menţionat că pepenele verde este bogat în vitamina B, necesară pentru producerea de energie. Alt beneficiu al pepenelui verde îl reprezintă conţinutul bogat de citrulină, aminoacid folosit de organism pentru crearea unui alt aminoacid, arginina, utilizat pentru eliminarea amoniacului din organism şi pentru producerea de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge, ducând la scăderea presiunii sângelui.
Alte fructe benefice
Din listă nu puteau lipsi cireşele, care au o puternică acţiune detoxifiantă şi depurativă, fiind recomandate reumaticilor, persoanelor care suferă de gută sau constipaţie, artriticilor, celor cu litiaze renale și biliare. În acelaşi timp, cireşele stimulează organismul şi au o acţiune favorabilă asupra imunităţii naturale, având şi o funcţie de reglare a aparatului digestiv, în special a fermentaţiei intestinale. Foarte bogat în potasiu, acest fruct este un excelent diuretic. Cireşele au un conţinut bogat în provitamina A, care creşte acuitatea vizuală şi întreţine ţesuturile. La fel de bun este şi sucul de cireşe, care ajută la eliminarea resturilor alimentare şi a toxinelor din organism. Nu în ultimul rând, cozile de cireşe au proprietăţi medicinale recomandate în bolile căilor urinare. În afară de calităţile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei.
Lista continuă cu căpşunele, care sunt cunoscute ca o bogată sursă de fenoli. În cazul căpşunelor, aceşti fenoli sunt conduşi de antocianine şi elagitanine. Antocianinele din căpşune servesc şi drept antioxidanţi care protejează structurile celulare din corp. Fenolii din aceste fructe protejează inima, luptă împotriva cancerului şi a inflamaţiilor.
Alt fruct benefic în această perioadă este zmeura, care ajută la prevenirea deteriorării membranelor celulare şi a altor structuri din organism, neutralizând radicalii liberi, cu ajutorul acidului elagic. În acelaşi timp, zmeura are putere antioxidantă mai mare cu aproape 50% decât căpşunele, de trei ori mai mare decât kiwi şi de zece ori mai mare decât tomatele. Cea mai mare contribuție la activitatea antioxidantă a zmeurei este cea a elagitaninelor, benefice împotriva cancerului. Pe lângă fitonutrienţi, aceste fructe au un conţinut bogat de nutrienţi, antioxidanţi şi vitamina B şi, în acelaşi timp, sunt o sursă excelentă de mangan şi vitamina C, doi nutrienți antioxidanţi importanţi.