12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinVitamina C, elixir al frumuseţii

Vitamina C, elixir al frumuseţii

Cel mai nou ingredient minune în domeniul frumuseţii este… tradiţionala vitamină C

Probabil că, în ultimii ani, lista de ingrediente de pe eticheta produselor cosmetice pe care le folosiţi în mod obişnuit v-a făcut să vă doriţi să fi învăţat mai multă chimie pe vremea liceului. Peste tot citiţi despre alfa-hidroxi acizi, nanoparticule, pentapeptide, coenzima Q10 şi alte denumiri care mai de care mai sofisticate. Ştiţi că sunt ingrediente benefice pentru tenul şi corpul dumneavoastră, dar atât – o persoană care nu are cunoştinţe avansate de chimie nu deţine informaţii suplimentare despre caracteristicile şi acţiunea concretă a acestor ingrediente.
În acest context, o veste bună de la specialiştii în domeniul frumuseţii este faptul că cel mai recent ingredient minune folosit la fabricarea produselor cosmetice este ceva ce cunoaştem cu toţii: „bătrâna“ vitamină C. Dacă veţi avea curiozitatea de a cerceta raionul de cosmetice din orice magazin, veţi constata că din ce în ce mai multe produse au formule bazate pe vitamina C, printre marile nume care mizează pe puterea acestui ingredient numărându-se companii consacrate precum Vichy, Sisley, Environ, Clinique, Origin sau Kiehl’s.

Noul ingredient vechi

Marii producători ştiu de mult timp faptul că vitamina C – atât ca ingredient în diverse produse cosmetice, cât şi obţinută în mod natural, din alimentaţie – este un element esenţial pentru o piele frumoasă şi radioasă. Substanţa, extrem de nutritivă, promovează formarea colagenului şi elastinei (proteine vitale pentru menţinerea fermităţii şi tinereţii tenului) şi funcţionează ca un antioxidant pentru a proteja epiderma de efectele factorilor de mediu, mai precis de razele ultraviolete şi de poluare.
Totuşi, în ultimii câţiva ani, vitamina C a fost lăsată oarecum în umbră, în timp ce producătorii de cosmetice s-au grăbit să găsească ingrediente noi şi revoluţionare, precum fructe acai, glican sau acid hialuronic. Vitamina C revine însă în forţă, întrucât responsabilii cu cercetarea şi dezvoltarea şi-au dat seama că noile tehnologii de care dispun îi pot ajuta să folosească acest ingredient pentru a aborda probleme specifice – respectiv atenuarea ridurilor fine şi estomparea pigmentării excesive. Dermatologii au descoperit faptul că vitamina C este una dintre cele mai eficiente substanţe pentru estomparea petelor roşii sau negre, pentru că nu doar luminează aspectul general al epidermei, ci şi inhibă producţia de tirozinază – enzima responsabilă pentru pigmentarea pielii. În plus, datorită faptului că promovează producţia de colagen şi elastină, este un factor eficient antiîmbătrânire.

Noua vitamină C în produse cosmetice

Dermatologii avertizează însă că nu toate cremele care conţin acest ingredient sunt la fel. Recomandată este folosirea unui ser cu conţinut de vitamina C de cel puţin 10 la sută, care neapărat trebuie păstrat într-un loc ferit de lumină. Până nu demult, una dintre problemele asociate utilizării vitaminei C era faptul că aceasta nu putea fi folosită în doze suficient de mari încât să fie eficace pentru că ingredientul are tendinţa de a oxida la contactul cu aerul. Numai că noua generaţie de vitamina C a reuşit să depăşească acest neajuns. În noua soluţie corectoare pe care o produce, compania Kiehl’s foloseşte o versiune cu eficienţă sporită, numită vitamina C activată, care este mai uşor absorbită de epidermă. Ingredientul este şi fotostabil, adică nu încetează să funcţioneze atunci când este expus la aer şi lumina soarelui.
Mega-Bright, corectorul luminator produs de Origin, foloseşte o specie de trandafir considerată „regina vitaminei C“, Rosa Roxburghii, care este utilizată în medicina tradiţională de sute de ani, iar Clinique a scos pe piaţă un produs antiîmbătrânire plin de vitamina C. Alte produse cosmetice care conţin acest nou ingredient minune (care apare pe etichetă sub denumirile acid L-ascorbic, ascorbil palmitat sau ascorbil fosfat) sunt C Boost de la Environ, serul pentru ochi Vitamin C Ester Eye Serum creat de Dr. Perricone MD şi Vital C 20 (cu conţinut de vitamina C de 20 la sută) al companiei Alpha-H. Crema hidratantă şi luminatoare L’Occitane Immortelle este ideală pentru utilizarea zilnică, la fel ca şi crema Normaderm Antiîmbătrânire de la Vichy.

Atenţie la pielea sensibilă!
Dacă aveţi tenul sensibil, experţii vă avertizează că este posibil să apară senzaţia de usturime sau chiar iritaţii atunci când folosiţi produse care conțin acid L-ascobic, forma solubilă în apă a vitaminei C. În acest caz, este nevoie să faceţi un test de toleranţă înainte de a integra aceste cosmetice în rutina zilnică de îngrijire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS