10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Păcăleli“ ştiinţifice

„Păcăleli“ ştiinţifice

Site-ul Science al Discovery Channel a demonstrat că oamenii de ştiinţă, şi nu numai, au un simţ al umorului ceva mai ciudat şi au prezentat cele mai mari farse sau manipulări lansate vreodată de aceştia, relatează www.ditadifulmine.com

Prima dintre „gogomăniile“ prezentate de  Discovery Channel se referă la tribul  Nacirema. Se spune că acest trib ar fi trăit în America de Nord. Credinţa fundamentală a grupului Nacirema rezidă în ideea conform căreia corpul uman este urât, iar înclinaţia sa naturală este către neputinţă şi boală. Astfel că ei se consideră prizonieri în acest trup şi încearcă să înlăture aceste caracteristici printr-un sistem întreg de practici ritualice şi ceremonii. Această descoperire i se datorează lui Horace Miner, care a publicat concluziile studiului său antropologic în 1956, în  revista American Anthropologist. În realitate, a fost vorba de o satiră la adresa americanului modern. De altfel, citit invers, termenul  „nacirema“ devine „american“. O dată la câţiva ani, este lansat câte un semnal de alarmă cu privire la dispariţia blonzilor. Cea mai mare păcăleală pe acest subiect a fost făcută în 2002, când mai multe posturi de televiziune, în frunte cu BBC şi CNN, au anunţat cu surle şi trâmbiţe că World Health Organization (WHO) a organizat o dezbatere cu privire la dispariţia blonzilor în următorii 200 de ani. Inutil să mai spunem că WHO nu a organizat aşa ceva şi nici un astfel de studiu nu a fost prezentat organizaţiei.

Extratereştrii… şi roboţi

Celebră în toată lumea, „Autopsia extratereştrilor: Adevăr sau ficţiune?“ din 1995 a lui Ray Santilli a făcut înconjurul planetei, scandalizând şi suprinzând, ocupând ample spaţii în emisiunile de ştiri, în paginile ziarelor etc. Timp de zece ani, telespectatorii din toată lumea s-au întrebat dacă totul fusese doar o farsă şi dacă mai multe lucruri, nu doar validitatea autopsiei transmise, sunt îndoielnice. Deşi, în 2006,  Santilli însuşi a declarat că a fost vorba de o farsă, şi în zilele noastre există voci care susţin că materialul este veritabil şi conţine o autopsie reală a unui extraterestru. O altă farsă celebră datează din 1770. Pe atunci a fost prezentat publicului primul jucător mecanic de şah, numit Turcul, după costumaţia aleasă.  Automatul a avut ulterior mai mulţi proprietari, care au organizat timp de 84 de ani turnee demonstrative în Europa şi America. Printre personalităţile care au jucat partide de şah şi au fost înfrânte de acest misterios automat au fost Napoleon Bonaparte şi Benjamin Franklin. Din câte se pare, totul a fost o şarlatanie, presupunându-se că a fost vorba de un abil truc de iluzionism prin care se permite unei persoane să se plaseze în interiorul automatului şi să-l acţioneze.

Mama… iepurilor

O altă farsă istorică a avut loc în 1726, când britanica Mary Toft, soţia unui croitor din Godalming, a pretins că a dat naştere unor iepuri. Din câte se pare, femeia explica această „abatere monstruoasă de la legile naturii“ prin ceea ce i se întâmplase într-o zi când, fiind însărcinată în luna a cincea, a apucat-o o poftă nebună de a mânca iepuri, dar fiind foarte săracă, nu putea să-i cumpere. Povestea femeii a fost susţinută şi de doctorul ei,  domnul Howard, un bărbat cu o reputaţie solidă. Acesta a declarat că în curs de o lună a ajutat-o pe femeie să nască aproape douăzeci de iepuri. Cu un astfel de sprijin profesional, ştirea a ajuns la curtea imperială. Chirurgul personal al regelui George I, dr. Ahlers, s-a deplasat la Godalming să investigheze cazul, el revenind cu  „dovezi clare şi tangibile“ că Mary, într-adevăr, dăduse naştere unor iepuri. Mai mult chiar, el a scris şi o carte pe această temă. Abia după o lungă perioadă de timp şi după investigaţii amănunţite,  Mary a mărturisit, în final, că totul era o escrocherie. Ideea îi fusese dată de o prietenă care o asigurase că aceasta este „o modalitate de a-ţi asigura un trai foarte bun“ fără prea mari eforturi.  O perioadă îndelungată, înainte de a începe înşelătoria, Toft, ajutată de acea prietenă, îşi introdusese deseori organe de iepure în corp până când a învăţat să se descurce singură. Ulterior, femeia a fost trimisă la închisoarea Tothill Fields.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS