15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEgoismul în iubire

Egoismul în iubire

Egoismul unuia sau altuia dintre parteneri este principalul motiv pentru care multe relaţii eşuează, se arată într-un articol publicat pe site-ul healthyandbeloved.com

Nimic nu poate răni mai mult pe cineva decât lipsa de grijă, atenţie şi iubire a persoanei cu care îşi împarte viaţa. Într-o relaţie, egoismul izvorăşte din incidente mici, din conflicte aparent neînsemnate, dar principalul său efect este un „obicei“ ca unul dintre parteneri să sufere mult mai mult decât celălalt din cauza tensiunilor existente în sânul cuplului.
Egoismul îşi arată colţii în momentul în care una dintre persoanele implicate este prea preocupată de propriile nevoie fizice şi emoţionale, acordând prea puţină importanţă şi atenţie partenerului. O persoană egoistă ajunge să afecteze negativ relaţia, creând aşteptări nerealiste atât de la partener, cât şi de la legătura propriu-zisă. Negarea completă a sentimentelor celuilalt – care ar trebui să fie „jumătatea cea bună“ – nu este altceva decât un semn de egoism în cea mai pură formă. Problema devine gravă în momentul în care partenerul care are de suferit nu reuşeşte să găsească o explicaţie raţională pentru comportamentul agresiv al celuilalt. Şi mai grav este dacă partenerul egoist refuză orice dialog pe tema deteriorării relaţiei şi nu depune eforturi pentru a încerca o operaţiune de salvare – este primul pas spre eşec.

Semne de egoism

O schimbare bruscă şi inexplicabilă de comportament a partenerului este primul semnal de alarmă. O astfel de schimbare de comportament poate fi generată de factori diverşi, pentru că fiecare are problemele lui, însă acest lucru nu îi dă dreptul unui partener să devină imun, chiar reticent la nevoile, întrebările sau solicitările celuilalt, cu atât mai mult dacă acestea sunt chestiuni normale şi justificate. Mulţi egoişti consideră că de fapt ei sunt victimele şi nu există o explicaţie plauzibilă pentru un astfel de comportament. De aici intervin conflicte şi, deşi certurile sunt normale în orice relaţie sănătoasă, pentru că eliberează tensiunile, „tratamentul tăcerii“, ignorarea partenerului şi comportamentul iraţional sunt nejustificate şi dureroase pentru cel care trebuie să suporte egoismul partenerului.
Se poate întâmpla însă şi un alt scenariu: partenerul egoist devine mult prea preocupat de propria persoană şi începe să aştepte prea mult de la celălalt. Menţinerea standardelor şi dorinţa de îmbunătăţire sunt necesare pentru bunul mers al relaţiei, însă graniţa între aşteptări normale şi „supra-licitări“ este foarte subţire şi este trecută foarte uşor de către egoişti, fără să îşi dea seama măcar.

Cum se poate înfrunta egoismul?

Teoretic, tot ce trebuie făcut este ca fiecare dintre parteneri să fie atent la gândurile şi sentimentele celuilalt înainte de a lua măsuri extreme, de orice natură. Poate sună a clişeu, dar comunicarea sinceră chiar poate rezolva astfel de probleme. Dacă nu există comunicare, la suprafaţă apar sentimente negative, iar furia şi frustrarea îşi fac apariţia în relaţie. De aceea, este foarte important ca în momentul în care simţiţi că ceva începe să scârţâie să convocaţi imediat o discuţie, pentru a rezolva problema înainte ca lucrurile să se agraveze.
Încrederea este alt element vital pentru orice relaţie – egoismul apare când cercul încrederii reciproce este întrerupt. Prin urmare, creaţi şi consolidaţi această încredere în cuplu, asigurându-vă unul pe celălalt (şi dovediţi) că vă susţineţi în orice situaţie.
Cuvintele frumoase nu strică niciodată, dimpotrivă. De foarte multe ori, într-o căsnicie, egoismul apare când soţii uită de frumuseţea idilei de la început şi uită să îşi vorbească frumos şi să se complimenteze. Aprecierea dovedită cât mai des este un semn de iubire mai mare decât orice declaraţie de dragoste verbală.
Dacă sunteţi „victima“ unui partener egoist, apăraţi-vă. Iubirea, se ştie, nu înseamnă logică şi raţiune, ci sentimente, dar acest lucru nu presupune că trebuie să vă sacrificaţi în numele dragostei. Dacă simţiţi că singurul motiv pentru care mai rămâneţi în relaţie este speranţa că lucrurile se vor îndrepta, luaţi atitudine. Fie reparaţi relaţia împreună cu partenerul, fie părăsiţi corabia, cu riscul de a rămâne cu inima frântă – timpul le va rezolva pe toate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS