6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBaletul cosmic al stelelor

Baletul cosmic al stelelor

O tânără din Kazahstan a reuşit să surprindă în fotografii uimitoare mişcarea stelelor
pe bolta cerească

Cerul înstelat al nopţii a fost dintotdeauna contemplat cu uimire de omenire, atât de generaţiile moderne, aflate într-o permanentă activitate contracronometru, cât şi de popoarele care au trăit cu mii de ani înaintea noastră. Frumuseţea statică a aştrilor pe bolta cerească este poate una dintre cele mai frumoase imagini care ne poate încânta simţurile, dar, totuşi… stelele ne pot uimi şi altfel. Folosindu-se de talentul artistic înnăscut şi de spiritul său creativ, dar şi de un aparat de fotografiat performant, o tânără din Kazahstan a realizat poze uimitoare ale mişcării stelelor. Fotografiile, realizate prin tehnica expunerii prelungite, reuşesc să surprindă traiectoria pe care stelele o urmează în viteză în timpul „călătoriei“ lor din fiecare noapte.

Fotograful

Olga Kulakova are 27 de ani, locuieşte în Kazahstan, mai precis în Alma-Ata, centrul economic al ţării, şi este fotograf amator. Şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie în urmă cu doar un an, iar de atunci a exersat mereu şi şi-a perfecţionat tehnicile de lucru. Olga spune că ideea de a încerca să realizeze fotografii ale mişcării aştrilor i-a venit după ce a văzut pe internet imagini pe aceeaşi temă, care au inspirat-o. A studiat tehnica fotografierii cu expunere prelungită şi, după câteva nopţi petrecute sub cerul liber,  a reuşit să surprindă pe cerul orașului Alma-Ata o altă perspectivă asupra baletului cosmic. „Imaginea stelelor m-a atras dintotdeauna şi sunt fascinată de felul în care arată cerul deasupra munţilor“, a explicat tânăra fotografă.

Tehnica

Fotografiile cu expunere prelungită folosesc o tehnică în care o cameră foto digitală este lăsată deschisă pentru a expune imaginea pe o perioadă mai lungă de timp (fie că este vorba opt secunde, cinci minute sau câteva ore). Lumina este captată în tot acest timp, ceea ce duce la realizarea unor imagini spectaculoase, aşa cum sunt cele realizate de Olga Kulakova. „Prima dată când am încercat să realizez fotografii cu această tehnică am mers la munte, unde temperatura scăzuse până la -30 de grade Celsius. Am ţinut aparatul deschis cam cinci minute. Nu am putut mai mult pentru că îmi îngheţaseră mâinile şi nu am reuşit ceea ce îmi propusesem“, a povestit tânăra prima „întâlnire“ cu tehnica expunerii prelungite. Ea a povestit cum, încet-încet, a învăţat trucuri ale fotografilor şi cum să îşi regleze cât mai bine aparatul foto. Când s-a simţit pregătită, s-a urcat în maşină şi a petrecut ore întregi din noapte pe crestele munţilor, dar spune că rezultatele au meritat efortul. „Fotografiile deveneau mai bune cu fiecare sesiune şi nu m-am lăsat până nu am atins perfecţiunea“, a mai spus Olga Kulakova.

Cum a reuşit?

Efectul de rotire a stelelor pe bolta cerească este rezultatul rotirii Pământului în jurul propriei axe. Pe măsură ce Terra se roteşte, stelele par a se învârti în jurul celor doi poli, Nord şi Sud. Imaginile uimitoare ale „dansului“ stelelor au fost realizate prin focalizarea aparatului de fotografiat pe Steaua Polară, aflată la doar un grad de Polul Nord Ceresc.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS