9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOameni de stat... cinefili

Oameni de stat… cinefili

Şi cei mai puternici oameni ai lumii, în ciuda agendei de lucru extrem de aglomerate, îşi găsesc timp, din când în când, să savureze un film bun

Cei mai puternici oameni ai planetei au şi ei, ca orice muritor de rând, un film preferat, pe care îl savurează ori de câte ori agenda extrem de aglomerată le permite acest lucru. Actualul preşedinte al SUA, Barack Obama, preferă, de exemplu, capodopere precum „Lawrence al Arabiei“, cu Peter O’Toole, „Casablanca“, cu Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart, dar şi „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, cu Jack Nicholson în rolul principal. De asemenea, cu ocazia unui interviu, Obama a mărturisit că, dacă ar fi să aleagă un film preferat, dintre cele despre preşedinţii americani, ar alege „Manipularea“, cu Jeff Bridges în rol principal. În opinia liderului american, Jeff Brigdes joacă rolul unui preşedinte şarmant, cu coloană vertebrală, dar totodată impulsiv, „lucru care se observă din felul în care comandă nişte sandvișuri“. În plus, Obama are chiar şi o replică de film preferată, din pelicula „Naşul“, pe care Marlon Brando i-o adresează unuia dintre „subalternii“ săi: „«M-ai jignit. Ştii asta şi totuși vii să-mi ceri o favoare». Această replică genială e în acelaşi timp elegantă şi feroce. Dă tonul întregii serii“, a explicat Obama. Iar pasiunea „cinefilă“ a preşedintelui american nu se opreşte aici. Acesta îşi dedică puţinul său timp liber fiicelor şi soţiei. La loc de cinste pentru momentele de relaxare sunt serialele ce pot fi urmărite în familie, precum celebrul „Hannah Montana“.

Pasiunea la Elysee

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, înainte de a o cunoaşte pe actuala sa soţie, Carla Bruni, filmul său preferat era „Salvaţi soldatul Ryan“. Apoi, prima doamnă l-a familiarizat cu cinematografia de autor şi el a început să îl aprecieze pe regizorul danez Dreyer, astfel că pe lista preferinţelor sale s-au adăugat pelicule precum  „Vampyr“ sau „La passion de Jeanne d’Arc“.
În plus, liderul de la Palatul Elysee este subiectul unui film bazat pe fapte reale, în care, printre altele, este prezentată povestea despărţirii sale de cea de-a doua soţie, Cecilia. În film, Nicolas Sarkozy, jucat de actorul Denis Podalydes, este părăsit de aceasta chiar în ziua în care devine preşedinte. Potrivit Daily Mail, la auzul veştii că Denis Podalydes îl va întruchipa, preşedintele ar fi exclamat: „Nu e bine, are mai puţin păr decât mine“. Scenariul peliculei este semnat de istoricul Patrick Rotman, care afirmă că s-a folosit de declaraţiile celor care i-au stat alături lui Sarkozy în perioada premergătoare preluării funcţiei de preşedinte. Filmul îl urmăreşte pe Sarkozy timp de cinci ani, până în momentul în care devine preşedinte şi este părăsit de soţie.

Filme la Casa Albă

Fostul preşedinte american Bill Clinton a mărturisit că este mare fan al peliculei „High Noon“, un western clasic din 1952, cu Grace Kelly şi Gary Cooper în rolurile principale. În plus, involuntar, Clinton a fost de mai multe ori protagonist în celebrul serial american „Clanul Soprano“, unde boss-ul Tony îl menţiona ori de câte ori avea ocazia.
Pentru fostul preşedinte american George W. Bush, filmul preferat este de departe „Field of dreams“, povestea lui Ray Kinsella, un fermier care se hotărăşte să transforme un vis în realitate şi construieşte un teren de baseball, lângă casa sa, pe care vor veni să joace nume celebre, dar postume.
Potrivit lui Bob Woodwood şi Carl Bernstein, autorii volumului „Toţi oamenii preşedintelui“, fostul preşedinte american Richard Nixon avea o slăbiciune aparte pentru pelicula „Patton“, din 1970. Filmul prezintă aventurile generalului Patton, care a existat în realitate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începând cu preluarea conducerii forțelor americane demoralizate aflate în nordul Africii, după dezastruoasa bătălie din Pasul Kasserine (Tunisia).

O peliculă pentru fiecare

Fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, e fan înrăit al actorului Jackie Chan. „Soţul meu e înnebunit după filmele dumitale“, şi-a trădat Cherie soţul în faţa lui Chan, cu prilejul unei vizite a acestuia la Londra. Din câte se pare, Tony preferă „Rush Hour“, iar Cherie – „Around the world in 80 days“.
O atenţie aparte o merită dictatorul nord-coreean Kim Jong-il, trecut recent în nefiinţă. Din câte se pare, Kim Jong-il era un cinefil înrăit. El avea o colecție impresionantă de peste 20.000 de filme şi, mai mult decât atât, a scris cărţi despre producţia de filme. Din colecţia sa făceau parte pelicule din toate timpurile, începând cu „Rambo“ și până la „Godzilla“. În plus, Kim Jong-il a produs un serial documentar, în 100 de episoade, despre istoria Coreei de Nord și, de asemenea, a scris o carte despre arta cinematografică. De altfel, se spune că, pentru a reface de la zero industria nord-coreeană de film, dictatorul ar fi răpit un regizor sud-coreean şi pe soţia acestuia, de profesie actriţă, i-a hrănit doar cu iarbă şi i-a forțat să-i creeze varianta nord-coreeană a peliculei „Godzilla“ – „Pulgasari“. Ulterior, Kim s-a gândit şi la o continuare a acestei pelicule, aşa că s-a deplasat împreună cu artiştii sud-coreeni în Austria, pentru a discuta distribuţia filmului. Din păcate pentru dictatorul nord-coreean, cei doi artişti au decis să se refugieze la ambasada americană, care le-a oferit azil. Un alt dictator cinefil a fost Adolf Hitler. Potrivit legendelor urbane, liderul nazist adora filmul „King Kong“, dar şi pelicula de desene animate „Albă ca zăpada şi cei şapte pitici“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS