13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn copil, salvarea căsniciei?

Un copil, salvarea căsniciei?

Multe femei care nu mai sunt fericite în căsnicie cred că un copil le-ar putea salva mariajul. Să fie oare aceasta cea mai bună soluţie?

Un fenomen destul de greu de înţeles îşi face apariţia în viaţa unui cuplu atunci când căsnicia începe să întâmpine obstacole, indiferent de natura acestora. Este vorba de părerea sau mai degrabă speranţa femeii că mariajul va fi nu doar salvat, ci de-a dreptul îmbunătăţit de venirea pe lume a unui copil. Sunt foarte des întâlnite aceste cazuri când doamnele recurg la această soluţie în încercarea de a salva ce mai poate fi salvat. Nu ar fi nici o problemă dacă lucrurile s-ar putea rezolva astfel, însă de cele mai multe ori căsnicia nu se repară așa, lucrurile chiar se complică şi se înrăutăţesc, iar în final au de suferit nu două, ci trei persoane.
Psihologii şi terapeuţii de cuplu susţin la unison că un copil nu este o soluţie pentru salvarea mariajului, pentru că nu lipsa unui al treilea membru al familiei este problema. Potrivit experţilor, în astfel de situaţii, abordarea ideală (şi de multe ori eficientă) este restabilirea legăturii emoţionale cu partenerul. De aceea, în această direcţie trebuie îndreptată atenţia celui care îşi doreşte o schimbare în bine. Există multe modalităţi de a reaprinde flacăra pasiunii şi iubirii, care trebuie descoperite şi cultivate de ambii parteneri în egală măsură – în definitiv, o relaţie se repară „în doi“, la fel cum a fost creată.

Cazuri şi cazuri

În ceea ce priveşte dilema referitoare la salvarea căsniciei prin conceperea unui copil, situaţiile şi rezolvările diferă de la un cuplu la altul. De exemplu, poate fi vorba despre scenariul în care ea îşi doreşte copii, dar el nu vrea sau nu este pregătit să devină părinte. Prima idee care i-ar putea veni femeii ar fi să îşi „păcălească“ soţul şi să îl pună în faţa faptului împlinit. O astfel de soluţie însă nu este cea mai bună, pentru că ar putea trăda o oarecare lipsă de integritate, iar mai târziu ar putea să „bântuie“ persoana care a recurs la acest şantaj sentimental. Numai că, de cele mai multe ori, chiar dacă lucrurile par să se îndrepte, căsnicia este salvată doar temporar. Dacă adevărata cauză a problemelor în cuplu nu este rezolvată, bărbatul „păcălit“ nu va mai sta prea mult prin preajmă. 
Mai există şi situaţii în care femeile se gândesc să îşi salveze căsnicia aducând pe lume un copil pentru simplul fapt că simt că ele nu sunt importante. În cazul unora dintre aceste femei, soţul nu le mai acordă atenţia pe care şi-o doresc. În schimb, la altele, care sunt deja mame, acest sentiment apare pe măsură ce copilul creşte şi nu mai are atâta nevoie de ea. Un copil sau încă un copil ar putea fi un motiv pentru ca o femeie să se simtă măcar utilă, dacă nu importantă, dar nu îi va salva căsnicia, dacă relaţia scârţâie.
Dorinţa de a avea copii apare uneori şi din cauza ceasului biologic al femeilor, care începe să îşi spună cuvântul. Este un fenomen destul de des întâlnit, însă doamnele care se confruntă cu această situaţie trebuie să se gândească dacă vor un copil pentru a se simţi împlinite sau dacă există şi „alte motivaţii“, ca de exemplu să îşi păstreze partenerul.

Analizaţi-vă

Înainte de a decide să aduceţi pe lume un copil, gândiţi-vă bine şi analizaţi-vă cu atenţie căsnicia sau relaţia. Este puternică, fericită şi „sănătoasă“? Petreceţi suficient de mult timp cu partenerul? Vă place compania acestuia? V-aţi dori în continuare un copil dacă aţi şti că veţi divorţa în doi-trei ani? Dacă răspunsul este „da“ la toate aceste întrebări, înseamnă că „fundaţia“ pe care construiţi relaţia este una solidă, care va rezista problemelor, conflictelor şi stresului pe care le presupune creşterea unui copil. Dacă răspunsul este „nu“, ar trebui să încercaţi să vă îmbunătăţiţi relaţia înainte de a face un copil. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS