19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Oarbă cu juma’ de normă

Unele persoane se nasc oarbe, altele îşi pierd vederea în urma unor patologii sau incidente de diferite tipuri. Natalie Adler reprezintă însă un caz cu totul special, relatează www.ditadifulmine.com. De la 17 ani, Natalie, acum în vârstă de 24 de ani, trece printr-o situaţie ciudată şi în acelaşi timp neplăcută: timp de trei zile pe săptămână îşi pierde complet vederea. Totul a început în urmă cu şapte ani, când Natalie Adler, originară din Melbourne, Australia, s-a trezit într-o dimineaţă complet oarbă. Sau, mai bine spus, pleoapele sale refuză să reacţioneze, iar femeia pur şi simplu nu îşi poate deschide ochii. „Merg la culcare şi pot să îmi deschid ochii şi, când mă trezesc a doua zi, pur şi simplu nu mai pot face asta“, a povestit Natalie Adler. Începând din acea zi, Natalie s-a prezentat la medic şi şi-a făcut sute de analize, însă totul a fost în zadar. Medicii au ajuns la concluzia că femeia este singurul caz din lume care prezintă aceste simptome. Ochii săi pur şi simplu „îşi trag obloanele“, iar pleoapele sale reacţionează abia după câteva zile.
„M-am trezit într-o duminică şi ochii mei erau sigilaţi. Era cu o zi înainte de examenul la engleză. La 18 ani, aveam ochii închişi, iar la 21 erau deschişi, astfel că am putut să organizez o petrecere“, a mai povestit tânăra.

Boală misterioasă

La început, închiderea automată a ochilor nu se întâmpla la intervale regulate de timp, ci în mod absolut cazual. În timpul „zilelor de deschidere“, ochii funcţionează normal, singura problemă fiind că pleoapa ochiului stâng poate „cădea“ pe neaşteptate. În timp ce la început, fenomenul era absolut întâmplător, în decurs de doar câteva săptămâni, ochii au început să se închidă la intervale regulate de timp, mai precis câte trei zile pe săptămână. „Ochii mei au început să se închidă intermitent, la întâmplare, însă după câteva săptămâni au început să se închidă câte trei zile“, a povestit Natalie Adler. „Ceea ce i se întâmplă Nataliei este un mister. Este unicul caz de acest tip şi pentru moment nu avem un diagnostic“, a explicat Justin O’day, neurochirurg la Spitalul Royal Eye and Ear. În opinia specialistului, ar putea fi vorba de blepharospasm, un spasm muscular care cauzează închiderea ochilor. Însă, deocamdată nu există o explicaţie medicală pentru intervalele regulate de timp la care apare acest sindrom. „Este cu adevărat neobişnuit să vezi pe cineva cu un astfel de spasm, mai ales la această vârstă. Nu am reuşit să identificăm motivul“, a mai spus specialistul britanic. Pentru a încerca să controleze aceste blocări ale pleoapelor, timp de doi ani i-a fost administrat botox. Soluţia a fost eficientă pentru un timp, tânăra reuşind să îşi ţină ochii deschişi şase zile pe săptămână. Însă, brusc, spasmul a revenit, iar timp de trei zile pe săptămână tânăra este aproape oarbă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS