Acasă Magazin Bisina, conservantul natural al viitorului

Bisina, conservantul natural al viitorului

-

Nu aveţi timp să vă pregătiţi un pachet cu mâncare înainte de a pleca la serviciu? În viitor, acest lucru nu va mai reprezenta o problemă, întrucât vă veţi putea pregăti o gustare chiar cu un an în avans. O echipă de cercetători în domeniul alimentar a descoperit un conservant natural care ar putea însemna sfârşitul procesului de deteriorare a alimentelor: o substanţă care distruge bacteriile care cauzează descompunerea cărnii, a peştelui, a ouălor şi a produselor lactate. Conservantul, numit bisină, există în mod natural în anumite tipuri de bacterii inofensive şi are proprietatea de a împiedica dezvoltarea unor bacterii periculoase, printre care menţionăm doar E-coli, salmonella şi listeria. Bisina ar putea prelungi ,,viaţa“ alimentelor cu ani buni. Se estimează că descoperirea va revoluţiona modul în care facem cumpărături de alimente, dar şi că va contribui la reducerea semnificativă a cantităţii uriaşe de alimente care se irosesc pentru că se deteriorează înainte de a fi cumpărate. Totuşi, bisina nu are capacitatea de a împiedica deteriorarea fructelor şi legumelor, întrucât procesul de deteriorare al acestora este diferit faţă de cel al alimentelor procesate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota susţin că această substanţă va prelungi termenul de valabilitate al alimentelor consumate în mod obişnuit, dar care, momentan, au un astfel de termen foarte strict – de exemplu fructe de mare, brânzeturi şi diverse bunuri conservate. Cercetătorii spun că, pe viitor, aceste alimente vor rezista ani întregi fără să se strice şi, mai mult decât atât, nici nu va fi nevoie să fie ţinute la frigider. Echipa de cercetare care a brevetat deja bisina a început să poarte negocieri cu mai mulţi producători alimentari din Statele Unite, estimându‑se că primele alimente care conţin bisină vor fi lansate pe piaţă în cel mult trei ani.

Descoperire întâmplătoare

Conservantul, care se poate dovedi o substanţă revoluţionară, a fost descoperit din greşeală de către microbiologul irlandez Dan O’Sullivan, în timp ce analiza o cultură de bacterii care se găsesc în intestinul uman. „Pare să fie mai eficientă decât tot ceea ce s-a descoperit până acum. Bisina nu compromite calitatea substanţelor nutritive şi nu este adăugată ca o substanţă chimică, ci ca un ingredient natural. Menirea ei este aceea de a proteja alimentele faţă de o gamă largă de bacterii care pot provoca diverse boli şi afecţiuni“, a explicat O’Sullivan.

ȘTIRI VIDEO GdS

1 COMENTARIU

Horoscop

Berbec După o perioadă dificilă pe plan sentimental şi financiar, aveţi un succes nesperat. Climatul general vă este favorabil. Vă recomandăm să...