13.8 C
Craiova
joi, 1 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Magazin Bisina, conservantul natural al viitorului

Bisina, conservantul natural al viitorului

Nu aveţi timp să vă pregătiţi un pachet cu mâncare înainte de a pleca la serviciu? În viitor, acest lucru nu va mai reprezenta o problemă, întrucât vă veţi putea pregăti o gustare chiar cu un an în avans. O echipă de cercetători în domeniul alimentar a descoperit un conservant natural care ar putea însemna sfârşitul procesului de deteriorare a alimentelor: o substanţă care distruge bacteriile care cauzează descompunerea cărnii, a peştelui, a ouălor şi a produselor lactate. Conservantul, numit bisină, există în mod natural în anumite tipuri de bacterii inofensive şi are proprietatea de a împiedica dezvoltarea unor bacterii periculoase, printre care menţionăm doar E-coli, salmonella şi listeria. Bisina ar putea prelungi ,,viaţa“ alimentelor cu ani buni. Se estimează că descoperirea va revoluţiona modul în care facem cumpărături de alimente, dar şi că va contribui la reducerea semnificativă a cantităţii uriaşe de alimente care se irosesc pentru că se deteriorează înainte de a fi cumpărate. Totuşi, bisina nu are capacitatea de a împiedica deteriorarea fructelor şi legumelor, întrucât procesul de deteriorare al acestora este diferit faţă de cel al alimentelor procesate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota susţin că această substanţă va prelungi termenul de valabilitate al alimentelor consumate în mod obişnuit, dar care, momentan, au un astfel de termen foarte strict – de exemplu fructe de mare, brânzeturi şi diverse bunuri conservate. Cercetătorii spun că, pe viitor, aceste alimente vor rezista ani întregi fără să se strice şi, mai mult decât atât, nici nu va fi nevoie să fie ţinute la frigider. Echipa de cercetare care a brevetat deja bisina a început să poarte negocieri cu mai mulţi producători alimentari din Statele Unite, estimându‑se că primele alimente care conţin bisină vor fi lansate pe piaţă în cel mult trei ani.

Descoperire întâmplătoare

Conservantul, care se poate dovedi o substanţă revoluţionară, a fost descoperit din greşeală de către microbiologul irlandez Dan O’Sullivan, în timp ce analiza o cultură de bacterii care se găsesc în intestinul uman. „Pare să fie mai eficientă decât tot ceea ce s-a descoperit până acum. Bisina nu compromite calitatea substanţelor nutritive şi nu este adăugată ca o substanţă chimică, ci ca un ingredient natural. Menirea ei este aceea de a proteja alimentele faţă de o gamă largă de bacterii care pot provoca diverse boli şi afecţiuni“, a explicat O’Sullivan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cine va face „cărţile“ la Consiliul Judeţean Dolj?

PSD nu mai deţine majoritatea în Consiliul Judeţean Dolj. O va putea reface până la urmă în noul legislativ 2020-2024?

ȘTIRI GdS

Program INSPIRE Cinema Craiova VIP Electroputere 02 – 08...

Honest Thief / Un hoț cinstit Avanpremiera Regia: Mark Williams Cu: Liam Neeson, Kate Walsh, Jai...
00:01:38

Papagali trimiși la izolare într-un parc zoologic pentru că...

Cinci papagali de la un parc zoologic din Lincolnshire, Regatul Unit au fost scoși de la expunere după ce au început să...

Programele „Rabla Clasic“ şi „Rabla Plus“ pentru persoane juridice,...

Înscrierea persoanelor juridice în Programele „Rabla Clasic“ şi „Rabla Plus“ a fost prelungită până pe 30 octombrie 2020, inclusiv, a anunţat Administraţia...

Malta vrea înapoi dintele de rechin dăruit de Sir...

Legendarul naturalist Sir David Attenborough a donat un dinte de rechin preistoric vechi de 23 de milioane de ani familiei regale britanice,...

Regina Elisabeta a II-a este supărată că servitorii refuză...

Personalul casei regale s-a răzvrătit în legătură cu planurile Reginei Elisabeta a II-a de a petrece sărbătorile de iarnă la Sandringham, ceea...

British Museum va restitui Irakului o placă sumeriană veche...

British Museum va restitui o placă sumeriană veche de 4.000 de ani care a fost furată din Irak, dar a fost recuperată...