28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTulburările alimentare afectează libidoul

Tulburările alimentare afectează libidoul

Refuzul de a mânca sau, din contră, consumul excesiv de alimente sunt deseori comportamente aflate în legătură cu acceptarea propriei feminităţi. Potrivit www.amando.it, în mare parte, femeile anorexice sau care au o alimentaţie necontrolată au tulburări ale ciclului menstrual şi poftă redusă de sex. Legătura dintre mâncare şi sexualitate este dublă: din punct de vedere psihologic, mâncarea şi sexul au foarte multe lucruri în comun, pentru că ambele sunt surse de plăcere şi satisfacţie pentru individ. Din punct de vedere fiziologic, ambele sunt controlate de hipotalamus şi reacţionează la aceiaşi neurotransmiţători. La baza unor tulburări alimentare, precum anorexia şi bulimia, se află de cele mai multe ori o proastă relaţie cu propria identitate şi sexualitate. Refuzul mâncării sau, dimpotrivă, consumul în exces devin un mod de a pedepsi propriul corp şi, deloc întâmplător, femeile anorexice sau bulimice au suferit puternice dezamăgiri sentimentale sau sexuale, ori chiar adevărate abuzuri şi traume emotive.

Probleme complexe

Unul dintre simptomele tipice ale anorexiei, care nu este pomenit întotdeauna, este refuzul de a face sex. Persoanele anorexice au o nevoie puternică de control asupra realităţii înconjurătoare, iar privarea de alimente este o probă continuă de voinţă. În aceste condiţii, sexualitatea nu mai este trăită liber şi anorexicele nu se mai pot abandona în braţele partenerului şi nu mai pot simţi senzaţii de plăcere. În afară de acestea, există şi frecvente forme pre- şi post-clinice: primele precedă adevărata anorexie, iar în al doilea caz este vorba de stadiul succesiv, când persoanele afectate încep să depăşească problema cu mâncarea. În ambele situaţii, femeile au o viaţă sexuală, însă aceasta nu este echilibrată.
La rândul său, bulimina este un răspuns compulsiv pentru a calma o anxietate pe care persoana respectivă nu reuşeşte să o înfrunte, iar acest comportament compulsiv poate apărea şi când vine vorba de sex sau de consumul de alcool. Femeile bulimice pot deveni lacome atât în ceea ce priveşte mâncarea, cât şi bărbaţii, deci nu simt plăcere în nici unul dintre cazuri.
Din motivele mai sus-menţionate, se consideră că anorexia şi bulimia nu reprezintă doar tulburări alimentare, ci şi sexuale, care trebuie tratate atât din punct de vedere psihologic, cât şi cu ajutorul unui sexolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU