22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Alergici de mult bine

Nu sunt puţini cei care consideră primăvara un adevărat coşmar, pentru că ştiu că începe din nou sezonul strănutului şi al ochilor înlăcrimaţi. Unii merg la restaurant cu teama în suflet că şi o cantitate mică de mâncare „interzisă“ îi poate băga în şoc anafilactic, alţii se pomenesc cu prurit şi pielea înroşită după ce au atins ceva ce nu tolerează. Viaţa unui alergic nu este floare la ureche. Fantezia sistemului nostru imunitar, care „decide“ să răspundă în mod anormal la substanţe aparent inofensive, nu cunoaşte limite. Există tot felul de alergii: la polen, la alimente, la insecte, la medicamente, iar numărul persoanelor afectate este impresionant. Potrivit statisticilor World Allergy Organisation, în lume există peste 300 de milioane de persoane astmatice, 400 de milioane cu rinită alergică, sute de milioane cu alergii „diferite“, în timp ce numărul persoanelor intolerante la alimente este estimat la 500 de milioane. Potrivit corriere.it, ceea ce îi îngrijorează mai mult pe specialişti este numărul tot mai mare de alergii nu doar în lumea occidentală, ci şi în ţările în curs de dezvoltare. În ultimii 30 de ani, frecvenţa anumitor forme de alergii, cum ar fi eczema atopică, s-a dublat sau chiar s-a triplat în centrele urbane.

Alt stil de viaţă

Cauza acestui fenomen este legată, din câte se pare, de stilul de viaţă. „Modul nostru de viaţă s-a schimbat foarte mult, alergiile fiind considerate preţul plătit pentru îmbunătăţirea calităţii traiului din ultimele decenii. Cu 50 de ani în urmă, copiii se jucau în aer liber, mâncau mai «murdar» pentru că nu existau atâtea norme de siguranţă, care astăzi sunt menite să împiedice consumul de alimente ce nu sunt perfect conservate. Existau ceva mai multe cazuri de gastroenterită, dar şi numărul alergiilor era mult mai mic. Astăzi, copiii duc o viaţă mult mai «sterilă»: îşi petrec cea mai mare parte din timp în interior, iar flora lor bacteriană s-a schimbat din pricina regimului alimentar. Din această cauză, sistemul imunitar «o ia razna» mult mai uşor“, a explicat Giorgio Walter Canonica, director al Clinicii de bolii respiratorii şi alergologie din Genova.
De altfel, un studiu dat publicităţii recent de New England Journal of Medicine a demonstrat faptul că cei mai mulţi dintre copiii născuţi la ţară prezintă un risc de a se alege cu alergii sau de a suferi de astm mult mai mic decât copiii crescuţi la oraş. Acest fapt se datorează numărului mai mare de bacili cu care intră în contact, în copilărie. Din acest motiv sistemul lor imunitar, care se află într-o luptă permanentă cu germenii din atmosferă, nu se lasă „distras“ şi nu reacţionează la substanţe inofensive, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor alergice. La toate acestea, se adaugă calitatea aerului, mai puţin poluat la ţară. „În marile oraşe, copiii care locuiesc la primul etaj, mai aproape de stradă, prezintă un risc mai mare de astm şi alergii, spre deosebire de cei care locuiesc la ultimele etaje“, a mai explicat specialistul italian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS