14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPotasiul în alimentaţie

Potasiul în alimentaţie

Organismul uman are nevoie de un echilibru în ceea ce priveşte vitaminele şi mineralele pentru a funcţiona corect. Printre acestea, alături de calciu şi sodiu, potasiul joacă un rol extrem de important, fiind indispensabil pentru buna  funcţionare a sistemului nervos, pentru menţinerea funcţiilor musculare şi pentru reglarea celor cardiace, renale şi suprarenale.
Deficienţa de potasiu (hipokalemie) se manifestă prin stări de slăbiciune, oboseală, confuzie, palpitaţii cardiace şi uneori prin probleme de coordonare musculară, însă primul semn de lipsă de potasiu este o stare generală de slăbiciune. Alimentele – în special fructele şi legumele – reprezintă cea mai bună sursă de potasiu pentru organismul uman şi multe dintre acestea au un conţinut de potasiu suficient de mare încât să asigure doza zilnică recomandată din acest mineral (3.500 mg).
Alimentele foarte bogate în potasiu sunt recomandate sportivilor, însă nu şi persoanelor care trebuie să urmeze o alimentaţie săracă în potasiu. Printre aceste alimente se numără caisele, bananele, fructele de avocado, laptele, portocalele şi sucul de portocale, cartofii, prunele, spanacul şi roşiile, dar şi toate tipurile de carne.
Alimentele care au un conţinut moderat de potasiu sunt recomandate marii majorităţi, pentru a asigura un echilibru în planul de nutriţie. În categoria acestor alimente intră sucul natural de mere, sparanghelul, sfecla, broccoli, morcovii, cireşele, porumbul, vinetele, fasolea verde, ciupercile proaspete, ceapa, ananasul, fructele de pădure şi pepenele roşu.
Există însă şi alimente ce conţin cantităţi mici de potasiu, acestea fiind recomandate persoanelor cărora medicii le-au impus un regim alimentar sărac în potasiu. Printre aceste alimente se numără merele, ardeiul gras, varza, castraveţii, strugurii, ciupercile şi prunele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU