8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi practice pentru a desăra mâncarea

Sfaturi practice pentru a desăra mâncarea

Sarea în exces poate distruge definitiv gustul ciorbelor, supelor, sosurilor sau tocăniţelor. Se întâmplă deseori ca, atunci când gătiţi, să puneţi prea multă sare în mâncare, fie pentru că aţi adăugat condimentele de două ori, din greşeală, fie pentru că v-a „scăpat“ sarea în preparat. Nu vă faceţi griji! Există o mulţime de soluţii pentru a rezolva accidentele de acest fel.

Oricât de pricepută aţi fi ca gospodină, este imposibil ca măcar să nu fi făcut gafa de a săra prea mult un preparat. Uneori, vă treziţi într-o astfel de situaţie pentru că sarea a curs prea repede din recipientul în care este păstrată, alteori preparatul devine prea sărat din cauza combinaţiei de ingrediente, însă de cele mai multe ori mâncarea pe care o gătiţi este compromisă pentru că nu estimaţi bine cantitatea de sare de care este nevoie. Dacă recunoaşteţi că uneori vi se întâmplă şi dumneavoastră astfel de accidente, vă prezentăm trei metode pe care le puteţi aplica pentru a salva o mâncare prea sărată.
Una dintre aceste soluţii este să creşteţi volumul tuturor celorlalte ingrediente, până când cantitatea de sare este potrivită. Totuşi, se poate spune că este cea mai puţin practică metodă întrucât, cel mai probabil, aţi folosit deja toate ingredientele menţionate în reţeta originală. În plus, chiar dacă aţi mai avea ingrediente, această soluţie ar dubla timpul petrecut în bucătărie, pentru că ea ar presupune că aţi găti de două ori acelaţi preparat. Pe de altă parte, aceasta ar fi unica soluţie în situaţiile în care v-a căzut în oala cu ciorbă toată cantitatea de sare din solniţă.

Metode pentru situaţii mai puţin grave

Dacă excesul de sare nu este chiar atât de mare, incidentul îşi găseşte rezolvarea mai uşor. O soluţie ar fi să adăugaţi în mâncare cartofi cruzi tăiaţi cubuleţe căci, pe măsură ce se fierb, cartofii absorb sarea din lichidul care îi înconjoară. Această metodă este ideală pentru „repararea“ supelor, ciorbelor şi tocăniţelor. Partea proastă a acestei metode este faptul că nu reduce semnificativ cantitatea de sare din preparat, dar dacă soluţia este potrivită pentru situaţia dumneavoastră, nu uitaţi să scoateţi cartofii din mâncare înainte de a o servi
Cealaltă metodă pe care v-o propunem este să „mascaţi“ gustul sărat al unui preparat adăugându-i alte ingrediente. De fapt, această soluţie nu reduce neapărat cantitatea de sare din mâncare, ci schimbă gustul acesteia în aşa fel încât excesul de sare să fie ascuns. Metoda presupune adăugarea de zaharuri şi acizi, de obicei în combinaţie, pentru ca gustul dulce să se echilibreze cu cel amar. Printre ingredientele salvatoare dulci se numără mierea, zahărul (alb sau brun), melasa, fructele sau jeleurile, în timp ce din categoria „ingrediente acide“ cel mai des folosite sunt oţetul şi zeama de lămâie.

Ingrediente salvatoare

Înainte de a face gestul de a arunca toată mâncarea în care v-a scăpat sare mai mult, gândiţi-vă că totul are o rezolvare. În cazul acestor incidente din bucătărie, rezolvarea vine de la ingredientele-minune pe care le-am pomenit.
Lămâia, de exemplu, este un adevărat ingredient-minune. Câteva picături de zeamă de lămâie salvează mâncărurile prea sărate ce nu conţin produse lactate şi, în plus, reuşeşte să scoată gustul de sare fără a schimba gustul mâncării.
Aşa cum spuneam, cartofii salvează un preparat în care aţi pus prea multă sare. Când v-aţi dat seama că v-a scăpat sarea, curăţaţi repede un cartof şi tăiaţi-l în cuburi mari, pe care trebuie să le adăugaţi cât timp preparatul (ciorbă, sos, supă sau tocană) este încă fierbinte. Lăsaţi cartofii să fiarbă timp de cinci-zece minute, perioadă în care cartoful crud va absorbi excesul de sare.
Oţetul balsamic este ideal pentru a neutraliza gustul dur al sării. Ţineţi minte doar că oţetul balsamic trebuie adăugat în cantităţi mici şi picătură cu picătură, până când obţineţi gustul dorit.
Puţin zahăr sau puţină miere poate salva mâncarea prea sărată: nu trebuie decât să adăugaţi o lingură de miere sau zahăr pentru a echilibra gustul prea sărat.
Iaurtul şi roşiile sunt şi ele recomandate pentru a „repara“ mâncarea în care v-a scăpat sarea. O linguriţă de iaurt sau o roşie se vor dovedi utile pentru a masca gustul prea sărat, în special în supe şi tocane.

Sfaturi practice

Un lucru important de care trebuie să ţineţi cont este acela că nu este în nici un caz indicat să folosiţi toate aceste ingrediente în acelaşi timp. Scoateţi din oală un castronel de mâncare preparată şi „experimentaţi“ pe cantităţi mici procedeul de desărare, pentru a vedea care metodă sau ingredient se potriveşte situaţiei dumneavoastră, fără a strica întreaga mâncare gătită. Alegeţi din ingredientele-minune pe acela care dă cele mai bune rezultate – care desărează fără a strica gustul preparatului.

Fiţi precaut când gătiţi!

Trebuie să ştiţi că sfatul cel mai bun pe care îl puteţi urma pentru a nu păţi astfel de incidente în bucătărie este să nu puneţi niciodată sare în mâncare direct din solniţă. Puneţi întâi sarea într-un recipient mai mic, într-o lingură sau în palmă şi abia apoi presăraţi-o în mâncare. Chiar dacă în recipientul intermediar este prea multă sare, ea nu va ajunge în preparatul pe care îl gătiţi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII