16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŢinuta vestimentară, aleasă pentru anturaj?

Ţinuta vestimentară, aleasă pentru anturaj?

Închipuiţi-vă următorul scenariu: după o săptămână aglomerată şi încărcată, a venit în fine şi seara de vineri, pe care obişnuiţi să o petreceţi în oraş, împreună cu iubitul şi cu grupul de prieteni. Vă puneţi o rochie mulată, vă încălţaţi cu pantofii preferaţi şi vă pregătiţi de distracţie. Iată ce întrebare vă adresăm: pe cine vă gândiţi să impresionaţi când vă alegeţi ţinuta, partenerul sau anturajul?

Redactorii unei reviste din Statele Unite au dorit să îşi satisfacă această curiozitate şi au realizat un sondaj de opinie pe acest subiect. Cele mai multe dintre doamnele şi domnişoarele intervievate au răspuns prompt că „se îmbracă pentru propria lor persoană“ sau „aleg o ţinută care să fie pe placul partenerului“. Au existat însă şi multe femei care au recunoscut că îşi aleg o ţinută care să le facă invidioase pe celelalte reprezentante ale sexului frumos. Înainte de a spune că, în definitiv, dumneavoastră nu vă pasă prea mult de părerea celor din jur, gândiţi-vă că nu există femeie care să nu fie mulţumită (chiar flatată) atunci când prezenţa ei este remarcată şi ţinuta îi este complimentată. Prin urmare, la o ieşire în grup, pe cine vreţi să impresionaţi: partenerul sau celelalte femei?

Ce spun psihologii

Pentru a înţelege care sunt mecanismele care se declanşează în creierul femeilor în aceste situaţii, realizatorii studiului au apelat la psihologul Elizabeth R. Lombardo, expertă în terapia de cuplu şi autoare a unei cărţi pe tema găsirii fericirii personale. Potrivit acesteia, la începutul unei relaţii, femeia îşi alege hainele ţinând cont de preferinţele partenerului şi având grijă ca rochia respectivă să fie sexy, dar nu vulgară. Odată cu trecere timpului, după ce relaţia amoroasă devine din ce în ce mai stabilă, atenţia doamnelor şi domnişoarelor este îndreptată în altă direcţie: nu mai vor doar să fie pe plac partenerului, ci vor şi să impresioneze „fetele“ din grup. Pentru a-şi susţine această ipoteză, Elizabeth R. Lombardo a dat următorul exemplu: atunci când vă cumpăraţi o geantă scumpă sau o pereche de pantofi deosebiţi, în ce măsură vă gândiţi la iubitul dumneavoastră? Probabil că nu sunteţi grozav de interesată de cât de mult îi vor plăcea lui, dar vă entuziasmează gândul că prietenele şi colegele de la serviciu vă vor invidia.

De ce gândesc femeile aşa?

Elizabeth R. Lombardo spune că într-o societate care pune accent pe superficialitate şi aparenţe, oricui îi este greu să îşi controleze impulsul de a ţine cont de ceea ce gândesc sau spun cei din jur. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul femeilor: ele se bazează pe părerile celorlalţi (în special ale altor femei) – exprimate prin ocheade critice sau zâmbete – pentru a-şi da seama dacă arată bine sau nu. Lombardo spune că sunt mai multe motive pentru care femeile ţin să-şi impresioneze „rivalele“ prin ţinuta vestimentară. Este posibil ca ele să caute aprobarea celor din jur; este posibil ca prin ţinuta lor să încerce să reflecte respectul de sine, pe care îl doresc confirmat de ceilalţi; sau vor pur şi simplu să stârnească invidia fie prin hainele alese, fie prin aspectul fizic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS