21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎn 2010, oamenii de ştiinţă „au inventat roata“

În 2010, oamenii de ştiinţă „au inventat roata“

În anul care tocmai s-a încheiat, oamenii de ştiinţă din toate colţurile planetei s-au întrecut să ne demonstreze că sunt utili şi ştiu perfect cum să inventeze „apa caldă“ sau „mersul pe jos“, se menţionează într-un articol publicat de corriere.it.  

În anul 2010, cercetătorii au dus la bun sfârşit descoperiri importante, cum ar fi harta a 60 la sută din patrimoniul genetic al omului de Neanderthal şi crearea primei vieţi artificiale dintr-o celulă produsă cu ADN sintetic. Alţi cercetători însă şi-au îndreptat interesul spre teme mult mai simple, ajungând la concluzii cel puţin scontate, cum ar fi că băieţii se dau în vânt după maşinuţe sau că în weekend ne simţim mai fericiţi. Într-un articol amuzant şi detaliat, dat publicităţii de site-ul The Week, ne sunt propuse cele şapte descoperiri ştiinţifice cele mai inutile, din anul tocmai încheiat.

Studii „serioase“

Studiile seamănă mai degrabă cu descoperirea „apei calde“. Primul dintre acestea, intitulat „Consecinţele atracţiei feminine şi ale senzualităţii: teste realiste cu chelneriţele din restaurante“, a fost prezentat de Michael Lynn, profesor la Cornell University. După un studiu îndelungat în domeniu, specialistul american a putut confirma faptul că acele chelneriţe cu sâni voluptuoşi obţin bacşişuri mai mari de la clienţi. Ori de câte ori i s-a atras atenţia că rezultatele studiului său erau scontate, profesorul Lynn a răspuns: „Întotdeauna este corect să demonstrăm ştiinţific ceea ce pentru oameni este previzibil“. Doamnele dotate sunt protagoniste şi ale altui studiu prezent în lista The Week. Lucrarea psihologului Gad Saad, publicată de revista on line Psycology today, demonstrează ştiinţific faptul că şoferii sunt mult mai dornici să „îşi ofere serviciile“ autostopistelor cu sâni mari. De asemenea, în decembrie, mai mulţi specialişti australieni, coordonaţi de cercetătorul Zoe Hyde, au prezentat un studiu care confirmă faptul că sexul este important pentru 50% dintre bărbaţii cu vârste cuprinse între 75 şi 95 de ani.
„Cu toate că mulţi oameni, inclusiv doctori, cred că sexualitatea nu mai este o prioritate pentru persoanele vârstnice, studiul nostru confirmă că acest lucru nu este întotdeauna adevărat“, au explicat cercetătorii.

Fericiţi în weekend

În luna aprilie a anului trecut, cercetătorii de la London’s City University au simţit nevoia să demonstreze empiric un adevăr pe care îl ştim din fragedă pruncie. Potrivit studiului, băieţeii adoră să se joace cu maşinile, iar fetele cu… păpuşile. Autoarea studiului, Sara Amalie O’Toole Thommessen, a anunţat triumfătoare la BBC: „Am fost incredibil de surprinşi să constatăm că băieţii au preferinţe diferite de fete, chiar şi atunci când sunt mici“.
Într-un studiu dat publicităţii de revista Psycology of Music, cercetătoarea Noola Griffiths a analizat raportul dintre soliste şi hainele de scenă. Rezultatul? Hainele purtate de cântăreţe afectează modul în care este perceput show-ul lor.
„Rezultatul acestui studiu este mai mult decât scontat“, au comentat redactorii cotidianului londonez The Guardian. Există cazuri, precum cele ale specialiştilor de la Agenţia Mondială Antidoping, în care oamenii de ştiinţă par să se fi depăşit pe ei înşişi. După ce au descoperit că 96 de atleţi îşi administraseră hormoni de creştere pentru a avea un randament mai bun, specialiştii Agenţiei au vrut să aprofundeze. La finalul studiului, au ajuns la o concluzie de-a dreptul „şocantă“: ei au confirmat că hormonii de creştere îmbunătăţesc performanţele sportivilor. Şi ultimul studiu din clasament, publicat de revista Journal of Social and Clinical Psychology şi intitulat „Weekend, muncă şi fericire“, confirmă un lucru evident: oamenii sunt mai fericiţi şi se simt mai bine de vineri seară şi până duminică, perioadă în care nu merg la serviciu, şi urăsc zilele de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS