32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTocurile, din nou pe banca acuzaţilor

Tocurile, din nou pe banca acuzaţilor

Nenumărate studii au demonstrat în ultimii ani faptul că pantofii cu toc sunt periculoşi pentru sănătate. La toate acestea se adaugă acum şi concluziile specialiştilor britanici, care atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de dansul pe tocuri.

Deşi tocurile sporesc graţia mişcărilor în timpul dansului, ele sunt periculoase pentru degetele de la picioare, care au enorm de suferit. Cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă formată din cercetători britanici şi chinezi, după ce a măsurat forţa exercitată asupra tălpilor a şase dansatoare profesioniste. Astfel, s-a constatat că atunci când participantele la experiment au dansat desculţe, presiunea exercitată era distribuită uniform de-a lungul tălpii, iar atunci când au purtat tocuri înalte, presiunea era transferată în partea din faţă a tălpii.
Yaodong Gu, coordonatorul echipei de specialişti, a explicat că dansul pe tocuri de zece centimetri înseamnă o presiune de trei ori mai mare asupra degetelor de la picioare decât în mod normal. Din acest motiv, poate apărea senzaţia de disconfort, iar în timp se poate ajunge şi la o afecţiune numită „plantar fasciitis“, care se manifestă prin dureri insuportabile în călcâi. Astfel de afecţiuni se tratează prin masaj, fizioterapie, medicamente antiinflamatorii etc. În opinia autorilor studiului, rezultatele cercetărilor lor ar putea conduce la perfecţionarea designului pantofilor de dans.

Duşmanii sindicatelor

De altfel, în ultima perioadă, pantofii cu toc înalt s-au aflat în centrul unor aprige dezbateri după ce liderii diferitelor sindicate din Marea Britanie au declarat că tocurile înalte reprezintă „un pericol pentru sănătatea femeilor“. În plus, delegaţii la convenţia naţională a sindicatelor din Marea Britanie, desfăşurată în toamna trecută, au susţinut o moţiune prin care le cer tuturor angajatorilor să efectueze studii de evaluare a riscurilor profesionale. Astfel, Lorraine Jones, din partea Society of Chiropodists and Podiatrists, consideră că femeile care sunt obligate să lucreze purtând tocuri înalte, precum angajatele din magazine sau însoţitoarele de bord, trăiesc adeseori o adevărată „agonie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII