21.6 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinMasa de Crăciun în Europa

Masa de Crăciun în Europa

Cu doar câteva zile înainte de sfânta sărbătoare a Crăciunului vă propunem un periplu printre tradiţiile culinare respectate aproape cu sfinţenie în ţările lumii.

Crăciunul este, în primul rând, sărbătoarea prin care toţi creştinii de pe glob celebrează naşterea Mântuitorului. Deşi această dimensiune a Crăciunului este cea mai importantă, nu doar sărbătoarea religioasă este aşteptată întregul an, ci şi răsfăţul culinar pe care gospodinele îl pregătesc pentru a marca această zi festivă. Dacă vă întrebaţi cum sărbătoresc popoarele lumii Crăciunul şi ce pun pe masă creştinii din toate colţurile lumii în această zi sfântă, puteţi găsi în cele ce urmează o listă cu preparatele tradiţionale care completează perfect o sărbătoare atât de importantă.

Crăciunul în România şi în ţările învecinate

Începem călătoria noastră în Europa – şi ce punct de plecare ar putea fi mai bun decât regiunea de sud-est a Europei, acolo unde se află şi România. În această zonă, mâncarea tradiţională de Crăciun include o varietate largă de preparate, cele mai multe pe bază de carne de porc. Aşa cum bine ştiţi, în ţara noastră tăierea porcului (sau Ignatul) este o sărbătoare specială, un prilej de voie bună, un motiv pentru ca familiile să se reunească şi un moment ce anunţă apropierea sărbătorii sfinte a Crăciunului. În România, la fel ca şi în Republica Moldova, de Crăciun gospodinele pun pe masă mâncăruri reci din carne de porc – cârnaţi de casă, caltaboşi, tobă, lebăr şi sângerete – preparate după reţete tradiţionale, specifice fiecărei regiuni în parte. Nu lipsesc însă nici ciorba de perişoare, piftiile şi sarmalele, care sunt servite în acelaşi timp cu fripturi suculente de porc, cu garnituri de cartofi preparaţi în diverse moduri şi completate cu murături ţărăneşti. Dintre deserturi, cel mai popular este cozonacul, „dulcele“ fără de care Crăciunul nu ar avea parfumul tradiţiei. Pentru ca masa să fie masă, românii şi moldovenii se veselesc stropind preparatele cu ţuică, pălincă şi vin roşu din belşug.
În Serbia, Bosnia şi Muntenegru, gospodinele prepară o fiertură tradiţională din grâu (asemănătoare cu coliva), frământă o pâine specială, în care încorporează o monedă de argint – pentru prosperitate – şi servesc invitaţilor o supă specială de peşte, tradiţională pentru sărbătoarea Crăciunului.
În Croaţia şi Slovenia, sarmalele sunt şi ele la mare căutare, dar nu lipseşte friptura şi nici carnea afumată, fie că este de porc, fie că este de curcan. Deserturile tradiţionale în aceste ţări sunt gogoşile numite „fritule“, rulada „potica“, ştrudelul şi fursecurile de Crăciun.

Crăciunul în Europa de Est

Tradiţiile gastronomice de Crăciun sunt asemănătoare în Rusia, Armenia, Georgia şi Ucraina. În aceste ţări se prepară supă de grâu, orez cu peşte, cârnaţi de porc, mezeluri din carne de porc, sărmăluţe preparate în foi de varză murată, carne de porc şi vită în aspic, precum şi ciorbă de peşte. Dintre deserturi, cel mai popular în aceste ţări este o dulceaţă de struguri, apreciată atât de cei mari, cât şi de cei mici.

Masă îmbelşugată în Europa Centrală

În această regiune, Ajunul este în general zi de post, tradiţiile gastronomice variază de la ţară la ţară, iar masa de Crăciun se caracterizează prin lux şi eleganţă. Elveţia, Germania, Austria şi statul Liechtenstein au tradiţii culinare de Crăciun asemănătoare. În aceste ţări se pun pe masă cârnaţi preparaţi din carne de viţel, salată de cartofi, friptură de gâscă sau crap la cuptor, iar la desert se servesc plăcinte cu fructe, fursecuri şi turtă dulce.
În Cehia şi în Slovacia, de Crăciun se servesc fursecuri speciale, ciorbă de peşte, salată de cartofi cu crap, turtă dulce şi prăjituri cu fructe preparate după reţete tradiţionale.
În Ungaria şi Polonia gospodinele prepară budincă de cereale şi de pâine, supă de legume, tocană cu varză şi carne, plăcintă şi găluşte cu carne, cârnaţi, sarmale şi friptură de pasăre – în general de raţă sau de curcan.
 
Ţările din nordul Europei

În ţările nordice se pare că reţetele circulă foarte rapid între gospodine, probabil de aceea meniurile de Crăciun din Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia şi Estonia au ingrediente comune, însă fiecare stat are preparatele sale tradiţionale. În Danemarca, de Crăciun se pregătesc clătite daneze, budincă de orez, cartofi fierţi cu sos brun, cartofi caramelizaţi, friptură de porc sau de raţă – care se serveşte împreună cu varză roşie murată, iar la desert danezii servesc fursecuri şi prăjituri cu marţipan.
Cu câteva zile înainte de sărbătoare, gospodinele din Finlanda pregătesc o şuncă specială pentru Crăciun, friptură de curcan, hering şi somon în saramură, un fel de tocană cu ficat, morcovi şi cartofi, carne de ren şi o pâine tradiţională de Crăciun. La desert, finlandezii servesc cu plăcere budincă de orez, turtă dulce şi foietaje umplute cu ciocolată sau dulceaţă.
În Norvegia, „de bază“ este vinul fiert, care se serveşte din belşug alături de cârnaţi de porc, peşte afumat, coastă de porc, cârnaţi de Crăciun, chiftele şi varză roşie murată. La desert, norvegienii mănâncă turtă dulce şi nişte plăcinţele tradiţionale numite „plăcinte St. Lucia“.
Suedezii pun pe masa de Crăciun chiftele, costiţe de porc, cârnăciori, hering în saramură, un preparat pe bază de peşte numit „lutefisk“, tocană de cartofi cu anşoa, somon la cuptor şi, nu în ultimul rând, budincă de orez.
În Estonia, masa de Crăciun este formată, printre altele, din friptură de porc cu varză murată, cartofi copţi, sângerete, salată de cartofi cu sfeclă roşie şi diverse tipuri de pate.

Meniuri în restul Europei

În Europa Occidentală, Crăciunul este sărbătorit timp de zece zile, în unele locuri chiar mai mult, perioadă în care sunt preparate şi servite diverse mâncăruri pe bază de carne şi legume.
În Franţa, meniul tradiţional din seara de Crăciun include stridii, foie gras, friptură de pui şi de gâscă, dar şi curcan umplut cu castane.
În Marea Britanie şi în Irlanda, de pe masa de Crăciun nu lipsesc friptura de curcan, de vită, de gâscă şi de raţă – care de obicei se prepară glazurate cu miere sau marmeladă -, fazanul la cuptor sau cartofii la cuptor cu carne de gâscă sau de raţă.
În ţările din sudul Europei, tradiţia gastronomică de Crăciun este similară cu cea din Europa Occidentală. Astfel, în Italia, pe masa de Crăciun se aşază ravioli, tortellini şi neapărat şapte tipuri de peşte, iar la desert italienii se înfruptă cu celebrele checuri numite panettone şi panforte. Pentru ca masa de Crăciun să fie una specială, întregul meniu este completat cu vin Prosecco şi şampanie fină.
În Portugalia se obişnuieşte ca din meniul de Crăciun să nu lipsească friptura de curcan, codul la cuptor, friptura de capră sau de miel. În ceea ce priveşte deserturile, portughezii sunt mari amatori de dulciuri, de aceea pentru această sărbătoare prepară lapte de pasăre (care conţine vin, albuş de ou, zahăr şi scorţişoară), ciocolată caldă, un chec cu cartofi dulci şi portocale, budincă dulce cu migdale. Bineînţeles, de pe masa de Crăciun nu va lipsi niciodată vinul de Porto.
Spaniolii se înfruptă în ziua de Crăciun cu friptură de curcan sau de miel şi fructe de mare. Meniul de desert cuprinde prăjituri cu pesmet, un chec special numit „Roscón de Reyes“ şi un foietaj umplut cu marţipan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII