11.8 C
Craiova
duminică, 18 mai, 2025
Știri de ultima orăMagazinDuelul brânzeturilor: Brie contra Camembert

Duelul brânzeturilor: Brie contra Camembert

Aflându-vă în faţa standului cu delicatese şi brânzeturi din supermarket, foarte probabil vă întrebaţi câteodată dacă există vreo diferenţă între brânza Camembert şi brânza Brie, întrucât cele două sortimente sunt similare în multe aspecte.

Ambele sunt varietăţi de brânză albă, moale, amândouă sunt franţuzeşti la origine şi, mai mult decât atât, au ambalaje asemănătoare. Pentru consumatorii de brânză care locuiesc în state în care aceste tipuri de brânză se produc la nivel local, sub licenţa producătorilor francezi, diferenţa dintre cele două sortimente este aproape insesizabilă. Francezii, însă, recunoscuţi fiind pentru talentul şi pasiunea lor pentru gastronomie, ştiu foarte bine prin ce diferă brânza Camembert de brânza Brie.

File din istorie

Şi din punct de vedere istoric există diferenţe între Camembert şi Brie. Se spune că primul sortiment a fost inventat pe vremea împăratului Napoleon de o tânără care locuia în oraşul Camembert şi care ar fi fost principalul furnizor de brânză al curţii regale. Cu toate acestea, ignorând legenda, experţii în istoria gastronomiei sunt de părere că brânza Camembert se consuma în Franţa cu mult înainte ca Napoleon să fi urcat pe tron.
De cealaltă parte, despre brânza Brie se spune că există de câteva sute de ani şi că regele Carol cel Mare, fost conducător al francilor din anul 768 până la moartea sa şi fondator al Imperiului Carolingian, ar fi fost unul dintre cei mai mari consumatori de brânză Brie din întregul ţinut. Prin urmare, dacă ar fi să ne luăm după ce stă scris în istorie, brânza Brie este mai veche decât brânza Camembert, un aspect de care putem ţine seama atunci când alegem să consumăm una dintre ele.

Diferenţe între cele două sortimente

Principala diferenţă este dată de regiunea de origine a celor două sortimente de brânzeturi. Camembert provine din regiunea Normandia, în apropiere de Canalul Mânecii, în timp ce Brie este originară din zona Ile de France, care cuprinde şi Parisul. Altă diferenţă este dată de dimensiunea roţii de brânză. Sortimentul Brie se produce în calupuri mari şi se vinde cu porţia, în timp ce brânza Camembert este produsă în roţi mici, care se vând ca atare. În plus, cel de-al doilea sortiment se comercializează în ambalaje de lemn, care sunt menite să protejeze brânza în timpul transportului. În ceea ce priveşte procesul de fabricaţie, diferenţele dintre cele două sortimente sunt foarte, foarte mici. Ambele tipuri de brânză se produc în Franţa, din lapte nepasteurizat. Ambele sortimente se lasă la maturat timp de trei luni şi se recomandă să fie consumate la scurt timp după ce sunt scoase din ambalaj, întrucât nu rezistă foarte mult, odată ce au fost expuse la aer.
Cea mai semnificativă diferenţă nu este însă între brânza Brie şi brânza Camembert produse în Franţa, ci între acestea şi cele preparate în alte ţări. Diferenţele majore apar în cazul sortimentelor produse în Statele Unite şi în Australia, pentru că în aceste ţări nu este permisă procesarea brânzeturilor din lapte nepasteurizat, prin urmare, brânza Brie şi brânza Camembert comercializate în aceste ţări au alt gust, din cauza materiei prime folosite. Experţii în brânzeturi susţin însă că folosirea laptelui pasteurizat distruge calitatea şi aroma brânzei Brie şi Camembert şi că brânzeturile produse astfel sunt moi şi fade, în comparaţie cu produsele originale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII