16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024

Scurte ştiri

950 de absolvenţi îşi caută serviciu
Aproximativ 950 de gorjeni, absolvenţi ai promoţiei 2010 de liceu şi facultate, sunt în căutarea unui job şi s-au înscris în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Tinerii care vor figura în curând ca şomeri şi-au depus dosarele deoarece nu au dorit să îşi continue studiile universitare sau de masterat şi nu şi-au găsit un loc de muncă. „În baza de date a instituţiei s-au înregistrat 947 de absolvenţi promoţia 2010. Din păcate, din totalul de 93 de locuri de muncă existente în această perioadă la nivelul judeţului, numai unul singur, de consilier economic, este destinat tinerilor absolvenţi. La începutul lunii august, la nivelul judeţului, numărul şomerilor a fost de 15.630, corespunzător unei rate de 10,39%“,  a precizat Ana-Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.
Mihaela FLOROIU

540 de milioane pentru „Casa Verde“
Câteva zeci de persoane au depus la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj dosare de solicitare a finanţării în cadrul programului „Casa Verde“, accesând o sumă totală de 540 de milioane de lei. Cele mai multe dosare au fost depuse de către persoane cu o situaţie financiară foarte bună, atât din mediul rural, cât şi urban. De asemenea, mai mult de 80 dintre cele 90 de dosare depuse vor fi acceptate şi de către Administraţia Fondului de Mediu. „Deoarece numărul celor interesaţi este destul de mare şi cei mai mulţi întâmpină greutăţi în înţelegerea legislaţiei, am hotărât ca, la nivelul agenţiei, să acordăm consiliere. Astfel, avem o echipă formată din patru angajaţi, care consiliază zilnic cel puţin tot atâtea persoane“, a declarat Elisabeta Juveloiu, directoarea APM Gorj. Suma totală alocatã judeţului Gorj pentru programul „Casa Verde“ este de 1.965.035 de lei, fiecare beneficiar urmând să primească 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, 3.000 pentru centralele cu lemne şi 8.000 pentru pompele de căldură.
Mihaela FLOROIU


Motrenii nu au apă caldă

Cei aproximativ 17.000 de locuitori ai municipiului Motru din judeţul Gorj nu au apă caldă începând din noaptea de duminică spre luni. Potrivit conducerii UATA Motru, uzina de termoficare, cărbunele de proastă calitate a generat lipsa apei calde: „Motrenii nu vor avea apă caldă până când nu se va primi cărbune de calitate bună. Nu ştim cât va dura“, a spus Ilie Schinteie, directorul UATA. Primarul oraşului Motru, Dorin Hanu, a declarat că în prezent este imposibil să se achiziţioneze cărbune de la SNLO din cauza datoriilor avute de UATA Motru către această societate.
Mihaela FLOROIU

65 de meşteri populari din ţară se întâlnesc la Târgu Jiu
Cea de-a şasea ediţie a Târgului meşterilor populari din România va avea loc la Târgu Jiu, între 11 şi 15 august. Târgul se va deschide oficial joi, 12 august, la ora 11.00, pe esplanada din centrul municipiului. Anul acesta, la manifestarea prganizată de Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Local şi Primăria Târgu Jiu, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, participă 65 de meşteri populari din toată ţara reprezentând 30 de meşteşuguri tradiţionale. . Expozanţii vor fi îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei reprezentate şi vor face demonstraţii pentru trecători şi cumpărători. Vor fi prezenţi 65 de artizani din Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Bucureşti, Bihor, Ilfov, Maramureş, Dâmboviţa, Covasna, Harghita, Cluj, Mureş, Prahova, Mehedinţi şi Argeş. „Meşterii populari au reuşit ani la rând să îmbine cu succes tradiţia cu modernitatea. Avem artişti care prelucrează lemnul, care pictează pe sticlă, împletesc, ţes în păr de capră sau oaie, meşteri care lucrează de ani buni cu ceramica“, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPT Gorj.
Mihaela FLOROIU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS