22.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Magie şi superstiţie la evrei
de Joshua Trachtenberg; Editura Herald

„Magie şi superstiţie la evrei“ constituie o explorare desăvârşită şi complet fascinantă a unor forme religioase care nu au dispărut cu totul, ci persistă în imaginarul popular. Autorul constată că pe lângă dezvoltarea formală a iudaismului din perioada Evului Mediu, a înflorit o religie populară robustă – idei şi practici care nu s-au bucurat niciodată de aprobarea deplină a conducătorilor religioşi, dar care au beneficiat, totuşi, de o popularitate atât de largă, încât nu au putut fi excluse cu totul din zona religiosului.
Volumul începe cu legendele despre vrăjitoria iudaică şi abordează credinţe precum: spiritele morţilor, ochiul rău, faimoasa legendă a golemului, procedeele de înlăturare a vrăjilor, puterile binelui, folosirea pietrelor şi amuletelor, metodele de luptă cu spiritele, ritualul circumciziei, remediile ierboase din popor, divinaţia şi interpretarea viselor.
Potrivit lui Joshua Trachtenberg, nu este posibil să înţelegem corect spiritualitatea şi istoria poporului evreu, fără să încercăm să îi recuperăm folclorul şi credinţele din secolele trecute. Studiul său erudit rămâne lucrarea fundamentală cu privire la practicile magice din lumea iudaică şi oferă o înţelegere a credinţelor populare care exprimă cel mai elocvent religia de zi cu zi a poporului evreu.
Joshua Trachtenberg (n. 1904-d. 1959) a studiat la Columbia University şi a profesat ca rabin în rândul comunităţilor din Pennsylvania şi New Jersey. Fiind atras de magie, Trachtenberg a fost influenţat, fără îndoială, de Lynn Thorndike, şcolit deopotrivă la Columbia, renumit datorită cărţilor sale despre ştiinţă şi magie: „A History of Magic and Experimental Science (8 vol., 1923-58), Science and Thought in the Fifteenth Century (1929). O puternică înrâurire asupra lui Trachtenberg au avut-o, de asemenea, trei importanţi autori de folclor şi magie din generaţia precedentă de rabini: Moses Gaster, Moritz Guedemann şi Ludwig Blau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS